Опозиционната македонска партия "Левицата" публикува списък с български граждани, на които да бъде забранено да влизат в Република Северна Македония. Сред тях са евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев, бившият военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, бизнесменът Милен Врабевски и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По неофициална информация тези имена присъстват и в списъка на Стево Пендаровски за забрана да участват в честванията за Гоце Делчев. До този момент македонският президент не е посочил конкретни лица, предава БНТ. Предложението на държавния глава в прав текст звучи така:

"Да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония".

Аргументът гласи, че в България има структури, които и финансово и с транспорт ще подпомогнат голяма група хора от България да отидат в Македония на 4 февруари. Пендаровски допълни, че част от тези структури са свързани с руската разузнавателна служба.

"Ако на 04.02. не реагираме, както би реагирала всяка сериозна държава - има риск да дойдат много хора с лоши намерения към Македония и към македонците", каза той.

Джамбазки коментира, че все още не е получил такава забрана.

"Не ми е известно, но предполагам, че скоро ще разберем. Но забравянето на който и да било български гражданин да защитава правата на македонските българи е скандално искане от страна на властите в Македония. Всъщност тези, които трябва да бъдат забранени, са Пендаровски, Ковачевски, Османи, които провокират със своите изказвания антибългарска истерия и които прикриват нападения на хора, заради тяхното българско самосъзнание", каза Ангел Джамбазки.

Според него трябва да се върне ветото за начало на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС.

Пред NOVA Джамбазки заяви следното: 

"Не мислех да ходя в РСМ, но как да откажа такава покана - със сигурност ще отида". 

Евродепутатът Андрей Ковачев е другото име в списъка на партия "Левицата", с бележка "отрицател на македонската история".

"Г-н Пендаровски, това което направи, аз съм ужасен. То е трагикомично, но повече е трагично, защото все пак той е президентът на РСМ. И той дължи много обяснения сега, защото ако наистина имаме руски шпионски служби, които работят по този въпрос, и той има информация за това, защото той го казва, това трябва и ние да го знаем", каза Андрей Ковачев.

От "Левцита" искат и забрана за влизане и на Красимир Каракачанов и Милен Врабевски, определен като български олигарх и финансист на клубове с фашистки имена. Врабевски отказа да коментира, като заяви, че тази забрана няма да попречи на доказаната му европейска дейност. В партийния списък стои и името на председателя на "Възраждане".

"Ние сме съюзници с Македония в НАТО. Тоест ние сме военни съюзници. На база на какво наш военен съюзник ще налага евентуално решение за забрана и то за посещаване на евродепутати, на народни представители, на политически представители от каквито и да е било формации и партии. Това съюзническо поведение ли е?", каза Костадин Костадинов.

Председателят на фондация "Македония" вече има забрана за влизане в западната ни съседка. Според него аргументът на Пендаровски, че подобна забрана е нужна заради националната сигурност, е абсурд.

"Единствените провокации, които идват, са от РСМ и от някои кръгове в обществото, които публично в социалните мрежи се канят да нападат българи, ако дойдат да честват Георги Делчев. Значи стигаме до там, че правителството в Скопие не решава вътрешните си проблеми с подобни крайни елементи, които искат да нападат мирни граждани, дошли да се поклонят на общ национален герой, а наричат провокация самото идване на хората, за да се поклонят пред общия национален герой", посочи Виктор Стоянов.

Междувременно пред БНТ Каракачанов обясни, че дори и да му бъде наложена забрана за влизане в РСМ, това няма да промени убежденията му по българските национални интереси и Македония, нито ще го накара да мисли по различен начин.

"Но, за съжаление, няма да промени нищо и в междудържавните отношения между България и Северна Македония", заяви лидерът на ВМРО.

По думите му Скопие се опитва да измести фокуса на внимание след поредния брутален инцидент срещу българите в Македония. Каракачанов припомни, че първо беше запален един български клуб в Битоля, след това бяха счупени прозорците на българския клуб в Охрид, след това беше стреляно срещу същия този клуб, след това беше пребит секретарят на този клуб.

"И когато това нещо няма как да бъде премълчано, Скопие вместо да каже "извиняваме се, най-накрая ще вземем мерки", те се опитват пак да си измислят други проблеми", коментира почетният председател на ВМРО.

На въпрос кой е виновен, за да стигне до този безпрецедентен тон и ситуация, Каракачанов беше категоричен:

"България е виновна, защото няма последователна политика по темата Македония може би от 44 година насам. България е проблемът и го казвам като активен участник в българския политически живот".

Темата "Македония" след промените беше сложена на 5-10 място като приоритет според Красимир Каракачанов.

"През всички тези години и българските политици, и медиите в България се сещат по темата "Македония", когато някой бъде набит, когато някой българин бъде осъден като българин", заяви Каракачанов.