Законът е ясен - отговорността е на организаторите и на МВР, написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев по повод вчерашния протест.

Искам да уточня, че при съгласуването на протеста с мен, нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми, посочва той. И уточнява, че само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието.

Той посочва, че е бил пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София по време на заявения като мирен протест и определя гледката като "травмираща".

"Най-грозното е колко много хора бяха ранени. Даже след края на протеста срещах из улиците граждани, които бяха пострадали. Това, което трудно ще заличим, е неприятното усещане от проявената агресия. От това, че протестът остана мирен само на хартия и пострадаха хора", пише кметът.

"Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено", коментира още той.

Още снощи наредих районът да бъде напълно възстановен, отбелязва Терзиев и обяснява, че аварийните екипи на Столичната община са били на терен цяла нощ, а служителите им не са се прибрали при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите.

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след вчерашните събития - счупени или изгорени колчета, контейнери и кошчета, кашпи, стоянки за велосипеди, посочва Терзиев. Опожарен е и автомобил на общинската полиция.

Столичната община ще поиска от организатора на протеста да възстанови щетите по публичната инфраструктура, заявява още кметът.