Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев би останал на поста и в служебен кабинет. Това стана ясно от думите му пред БТА по време на посещение на ферма в Плевенско. 

На въпрос дали би останал и като служебен министър на земеделието, Вътев отговори, че би приел, ако има такова предложение. Той припомни, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет.

Кирил Вътев коментира и, че в политиката в сектора на земеделието трябва да има приемственост, а не всеки следващ кабинет да я променя рязко.

Засега обаче още не е ясно кой би бил премиер в служебен кабинет. Все още текат консултациите с президента с 10-имата възможни - тримата подуправители на БНБ - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, двамата заместник-председатели на Сметната палата - Горица Грънчарова - Кожарева и Тошко Тодоров. Вчера държавният глава се срещна и с председателя на парламента Росен Желязков, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, както и с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. 

Докато процедурата по избор на служебен премиер тече, Вътев посети овцефермата на Галина Мирчева в село Петърница в Община Долни Дъбник заедно със своя колега Владимир Болеа - вицепремиер на Молдова и министър на селското стопанство и хранителната промишленост. В посещението участваха областният управител на Плевен Виолета Йеремиева и кметът на Плевен Валентин Христов.

В рамките на посещението и с оглед проблемите, които декларира пред него като собственик на ферма Галина Мирчева, Вътев заяви, че има подготвен законопроект за кооперативите, като изменение в Закона за кооперациите.

Вътев говори пред журналисти по време на посещение в овцеферма в село Петърница заедно с молдовския си колега Владимир Боля

Снимка: БТА

"Подготвили сме законопроект за правилата за доставка по хранителната верига, той е много важен и ще предпази всеки земеделски производител като Мирчева, подготвили сме законопроект за аграрната камара и браншовите организации като структури на аграрната камара. Вкарахме законопроекта за собствеността и ползването на земеделските земи, който мина на второ четене вчера и сега никой не може да ви вземе пасището. За млади и нови фермери и за живеещите в общината се прави търг с предимство до 30 хектара. С този законопроект се прекратява порочната практика, която често се среща кметът да даде на свой приближен пасището, който няма животни, но получава субсидия", коментира още Вътев.