Няма изключително напрежение относно ситуацията с Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков преди съвместното заседание с правителствата на България и Република Северна Македония. 

Според него изпращането на кораби и самолети е по договорка от 2016 година. 

"Това е част от решение, което се взе през 2016 г., няма някаква нова рамка", уточни Петков. 

Днес свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък мисля това да е основният орган за взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България", каза пред журналисти премиерът Кирил Петков.

"На днешната среща задачата е да се анализира изцяло обстановката и второ да дадем препоръки към МС за утрешното заседание", обясни той.

"Със силовите министри ще обсъдим обстановката и се надявам след това да ви дам ясен прочит на ситуацията и наши следващи стъпки", заяви Кирил Петков по повод Съвета за сигурност.

Той изрази надежда, че препоръката, която ще излезе след този съвет, ще бъде приета утре в МС и ще отиде до парламента.

В утрешния ден Петков ще се включи в извънредното заседание на парламента. 

Така че, българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия и няма да има изненади, подчерта Кирил Петков.

Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента "дрънчи на война", каза той в отговор на въпрос дали сме на ръба на война.

За съжаление, ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност и на МС.

Аз съм сигурен, че ние ще вземем национално отговорна позиция, ще я представим. Тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. Най-важното за нас е да сме сигурни, че решенията, които вземаме, са национално отговорни, заяви Петков.

Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар, категоричен е премиерът.