За моя имунитет: ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам. Това написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Кирил Петков.

Постът на бившия премиер е в отговор на предложението на Софийската районна прокуратура към главния прокурор Иван Гешев да внесе искане в парламента за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Петков. То е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

"Искането за сваляне на имунитет идва две години, след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Кирил Петков за прословутата декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс. До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите?", допълни съпредседателят на ПП.

Той бе категоричен, че е горд от отказа си от канадско гражданство, точно за да може да бъде част от промяната.

"Промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност", пише още Кирил Петков.

По-късно, на влизане в Народното събрание, съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира пред журналисти, че ще даде имунитета си доброволно.

"Това, което днес видях е точният пример как прокуратурата може да се използва като бухалка. Знаете този казус за моя отказ от канадското гражданство много дълго време. Преди две години казусът беше затворен.  Изведнъж прокуратурата се сети, че в деня, когато се гласува правителството, да повдигне темата", каза още Кирил Петков.