Нашите договори са си договори, те не са функция на това дали Гърция ще реши да плаща в рубли, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти във връзка с твърденията на енергийния експерт Еленко Божков пред Dir.bg, че ако и Гърция откаже плащане с рубли, оставаме без газ.

Това, което бях уверен от Комисията, както чухте вчера, и от Германия - всички излизат с ясна позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута, плюс декларацията, че това плащане е извършено, обясни министър-председателят. 

Той изрази мнение, че Русия не може да си позволи да загуби целия Европейски съюз. "Това, че България направи тази първа твърда крачка помогна на целия Съюз да заема същата твърда позия. Получих поздравления за нашата позиция от много от европейските лидери", каза Кирил Петков. 

По думите му ГЕРБ се опитват да вкарват фалшиви новини. "Видяхме, че след този безпрецедентен пакет, който правителството направи с плана срещу инфлацията, тези хора имат за цел само да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти."

Като премиер не поемам никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по темата за отношенията с Република Северна Македония, то първо трябва да бъде на базата на МВнР, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение, да влезем в парламента, там да се реши и тогава да се поемат ангажименти, обясни Кирил Петков. 

Снимка: БТА

Финансовото министерство е в комуникация с представителите на бензиностанции за отстъпката от 25 ст. "Очакваме скоро да имаме ясна процедура как това ще се случи по най-ефективния начин за тях", коментира премиерът. 

Ние не сме срещу някой, ние сме за спазване на договорените отношения. Българското правителство в този състав няма намерение да се поддава на натиск, заяви още Кирил Петков в отгов на въпрос за своя публикация във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Авторитетният германски всекидневник публикува текст на премиера, под заглавие "Заедно срещу Русия", а "Дойче веле" обобщи по-важното от анализа на Петков. 

По думите на премиера Путин "много би се радвал, ако България беше приела неговите условия".

"Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Втората му цел беше, ако не се поддаде, цените на газа да се качат много и българското правителство да падне. Това също би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост нито едно от двете не се случи, показахме ясна позиция по този въпрос", коментира министър-председателят днес, обяснявайки текста си.