Труден момент е за България, труден момент е за Европа. Европа е във война. Това каза министър-председателят Кирил Петков при откриването на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", в "София тех парк" и онлайн. Водеща тема на форума тази година ще бъде кризата в Украйна и последствията за Европа и България.

Това, което до момента се говори - енергийна криза, газова криза, това всъщност са измерения на войната, коментира премиерът.

"Война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 убити украински военни и 11 000 руски момчета. Дори в България влизат 70 000 бегълци от войната. Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи", каза той.

По думите му, Путин е имал доста добра стратегия доста по-рано, купувайки газовите хранилища в Германия.

"Купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът.

Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности, категоричен е Петков.

Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем "Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС", заяви премиерът.

Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин. Тези две неща не са едно и също, каза Кирил Петков. Затова исках да коленича на Шипка, защото там руски воини са си дали живота за България, допълни той.

Според него трябва да помислим какво означава да сме приятелски народ на Русия, но да сме народ, който не приема войната, както и какъв е плюсът да сме част от ЕС и НАТО.

Петков благодари на БСП за това, че разграничава любовта към Русия от режима на Путин и обяви, че ще посети граничните пунктове, на които се приемат украински бежанци.

Той за пореден път разкритикува подготовката на страната ни за подобна ситуация и допълни, че правителството е успяло да пренастрои системата:

"Какво прави правителството? Тази система никога не е приемала по 2000-3000 човека на ден и предишният модел беше - дайте да ги вкараме в едни лагери, да ги заключим и ще го мислим във времето и ще ги обработваме по 30 човека на ден. А тук имаме майки с деца, бягащи от война".

 

Премиерът засегна и темата за главния прокурор и корупцията.

"Институциите са превзети"

"Институциите в България презвети и това се случва главно заради прокуратурата, защото, ако там успеем да вдигнем похлупака, другите неща ще се подредят. Хората са страхливи, в момента имаме един модел, където главният прокурор пази всичко. На нас буквално са ни вързани ръцете. Примерът за "Булгаргаз" е точно този. Денят преди МВР, може би, да влезе в арест, папката за "Булгаргаз" беше иззета от прокуратурата и казаха дотук", допълни той.

Премиерът Кирил Петков ще обсъжда утре корупцията в България с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Премиерът е категоричен, че не би развалил коалицията заради БСП, за да поеме протегната ръка от ГЕРБ.

"Няма как след всичките тези години ние изведнъж да кажем "ами прощаваме ви, забравяме за всичките милиарди, които сте откраднали, много ни хареса да сме на власт 90 дни, затова дайте, помогнете ни, да, сега ще сменим коалицията едните с другите". Е, няма как да се случи. Аз лично няма да съм този премиер, който ще подам ръка на някой, който е крал от България толкова години. ДПС, аз го казах от трибуната, с приятели като тях, врагове не ти трябват", заяви Кирил Петков.