Преди 9 месеца ние имахме джентълменско споразумение, според което се ротират премиерите, а министрите се сменят само при взаимно съгласие. На 17 март Мария Габриел ни предложи същото, но без да подпишем споразумението за реформи. Вчера акад. Денков предложи ротация на премиери без смяна на министри, но с подписване на споразумението. Като махнете цялата мъгла от цялото говорене - единствената разлика е споразумението. За нас това означава, че явно ГЕРБ явно не са готови да направят реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Защо - не знаем. И не знаем дали не искат или не могат. Това каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на влизане на заседание на парламентарната група на ПП-ДБ.

По думите му структурите на "Продължаваме промяната" и на партиите от "Демократична България" ще решават тази вечер на национални съвети как коалицията ще процедира с втория мандат за съставяне на правителство.  

"За втория мандат отговорността е при нас, така че ние си я поемаме тази отговорност. Ще направим правилните ходове, където целите ни национални съвети застават зад нас. Но аз ви гарантирам едно - нито ще се крием зад някакви преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма, а ще си поемем ясно отговорността за втория мандат", заяви Петков.

Съпредседателят на ПП бе категоричен, че нито той, нито лидерите на останалите партии в коалицията ще се крият зад преговорни екипи. 

"Нито ще се правим, че ни няма, а ще си поемем ясно отговорността за втория мандат", заключи Кирил Петков, след като от ГЕРБ вече обявиха, че няма да участват в преговори за втория мандат, който ПП-ДБ ще получи от президента Румен Радев.

По-рано днес Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. 

На извънредно заседание утре парламентът трябва да гласува мандатът за правителство с премиер Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.