БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години. Цялата тази криза, че държавата фалира и че курсът лев-евро е под риск, беше наистина една фалшива новина. На следващия ден министърът на финансите си оттегли думите. Това коментира Кирил Петков от "Продължаваме Промяната - Демократична България" пред Нова телевизия.

На 15 март служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че финансовото състояние на България "никак не е розово" и че страната ни е застрашена от свръхдефицит, ако не предприеме редица непопулярни мерки, сред които: данък свръхпечалба, по-високи тол такси, без намалено ДДС за заведенията.

"Ако сравним януари 2022 г. и този януари, ще видим, че би трябвало да има близо 400 млн. по-високо събиране на ДДС, отколкото в момента е събрано. Според нас има риск чадърите над някои големи фирми отново да са опънати", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Петков се похвали, че те знаят как да съберат ДДС и как всички фирми да имат равно начало пред НАП.

"След няколко седмици ще направим редовно правителство и този проблем няма да съществува. Няма да се налага да затягаме коланите", посочи той.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" обясни, че предпочита данъците да не бъдат повишавани.

"Просто НАП да си върши работата, това е съвсем възможно, доказали сме го. Бяхме свидетели на пресконференцията на министъра на финансите и на следващия ден тезите бяха обратни. А всъщност БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години. (...) За 3% дефицит е ясно. Ако си спомняте преди последните избори беше 7% дефицит - ужас, дупка, погром - а реално годината приключи с 2,9% дефицит, тоест под 3%. И това се случва преди всеки избори", каза днес Кирил Петков., допълни Петков.

Той увери, че от "Продължаваме Промяната" са влезли в политиката, не за да се карат и да спорят, а да вдигнат стандарта на живот в България.

Според Петков начинът да се намалят цените е по-голям фокус върху българското земеделие, и по-точно малките и средни ферми:

"Да, няма да стане веднага, но ние трябва да произведем българска храна за българската трапеза. В момента внасяме 50% от месото си, както и от доматите. По-голямото предлагане би намалило и цените."

Той посочи, че Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде променена също и че тя е още със същия състав от последното правителство на ГЕРБ. По думите му в миналите парламенти не е имало воля членовете на КЗК да бъдат сменени.

"В нашата програма сме се фокусирали обратно върху позитивното", подчерта Петков.

Основна тема, по думите му, е и Шенген. "Не само защото трябва да пътуваме по-лесно без паспорти, но и малките и средни фирми могат да се конкурират по-добре в Европа. Гарантирам ви, че когато успеем след 2 април да направим правителство с нашите приоритети, Нидерландия ще ни подкрепи за Шенген, каза още Кирил Петков.", каза още той.

Според Петков предстоящите избори са "малко по-различни". "Със сигурност ще бъдем първи. И със сигурност ще има правителство. Ще предложим правителство с позитивна политика. Искам да видя коя партия не би се съгласила да подкрепи такава програма", допълни съпредседателят на ПП.