Реакцията на ПП-ДБ относно призива на ГЕРБ-СДС да сменят подхода си, за да не се стигне до пълно вледеняване на преговорите между двете първи сили в парламента, дойдоха от няколко различни трибуни. В нея, най-общо, се разчита готовност диалогът да продължи в името на това България да има редовно правителство. 

По-рано Мария Габриел каза, че "разговорите не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете". "Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", заяви тя. 

"Уважаеми колеги, сменете подхода! Така няма как да стане! Ако искате вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси", допълни условията за преговори съпартиецът ѝ Томислав Дончев. 

От най-високата трибуна - тази в парламента, Даниел Лорер, четейки декларация, се обърна както към ГЕРБ-СДС, така и към останалите политически сили с призив за обединение, за да може 49-ият парламент да излъчи редовна власт, която управлява страната ни. 

Академик Николай Денков, номиниран за премиер от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) с втория мандат, коментира в кулоарите на НС, че очаква да се чуят с Мария Габриел "и да видим кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината".

"Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът на ГЕРБ. Това, което мога да кажа, е, че разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите", добави той. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък обяви, че се връща с ден по-рано от форума GLOBSEC в Братислава. В публикация във Facebook той каза, че парламентарната му група няма да позволи "България да поеме бърз курс към Евразия". 

"Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции", коментира той визирайки вчерашния призив на президента да върнат празна папката с мандата за съставяне на редовен кабинет. 

"Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро. Имаме нужда от стабилно Народно събрание с дълъг живот", пише още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Той изрази и подкрепа за обявения за тази вечер протест пред президентството под наслов "България е парламентарна република и пълноправен член на ЕС и НАТО!".