"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете". Това заяви пред медии в парламента кандидатът от ГЕРБ-СДС за ротационен премиер Мария Габриел. Съпредседателят на ГЕРБ Томислав Дончев призова вторите в парламента за смяна на подхода. 

"Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", каза Мария Габриел. 

"Нека бъдем ясни. Разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот и цел. Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход да търси и намери подкрепа", заяви още Габриел. 

Тя отказа да отговори на журналистически въпроси, а след нея думата взе съпредседателят на ГЕРБ Томислав Дончев, като призова ПП-ДБ за смяна на подхода, но също не отговори на въпроси. 

"Освен всичко, което избори Мария Габриел - недоверие между партиите, липса на посока, липса на бюджет, липса на цел, имаме и нов феномен - фактическа война между институциите в последните седмици. Не като ултиматум, а като приятелски съвет го приемете. Уважаеми колеги, сменете подхода! Така няма как да стане! Ако искате вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси", обърна се Дончев към ПП-ДБ. 

Той изброи, че сред компромисите са отстъпването им кабинетът да бъде съставен с втория мандат, да няма ярки политически фигури.

"Направете компромис! Не може с 15% от народните представители да бъде получена цялата власт. Не е честно, не е европейско и не е демократично. Като отговорни за съставяне на правителство в момента, предложете друг формат, говорете с нас, говорете с другите партии, но България трябва да има работещо правителство", категоричен бе Дончев.

Томислав Дончев

Снимка: БТА

След като миналата седмица депутатът (вече бивш представител на ПП-ДБ) Радостин Василев огласи петчасов запис от Национално заседание на "Продължаваме промяната", Мария Габриел обяви, че преговорите са замразени, но остави отворена вратата за тяхното размразяване.

Условието бе да има "извинение към българските граждани, българската администрация, българските учители, офицери, от уважението към нашите партньори към България и нейните граждани", избори Мария Габриел. 

При връчването на втория мандата вчера обаче президентът Румен Радев призова ПП-ДБ да върнат празна папка, което представители на парламентарната група разчетоха като възможност ГЕРБ-СДС да не оставят управлението в негови (бел. ред.: на президента чрез поредно служебно правителство) ръце.

Мария Габриел

Снимка: БТА