Премиерът Кирил Петков не се съгласи с упрека на президента, че и след смените в енергетиката и в КЕВР няма промяна на ситуацията. Той анонсира държавни помощи и в сметките за март.

"Ние всички чакаме много бързо да се случат нещата, които искаме, това цените да паднат, мораториумът да отпадне. Това, което много се радваме, че в КЕВР новите членове са хора, които са големи , абсолютно независими хора. За мен нещата се движат в правилната посока", коментира Петков след първото си участие в Европейския съвет.

"Факт е, че февруарските фактури включиха допълнителните помощи, които бяха комулирани от декември и януари. Надявам се, че всички малки бизнеси в момента видяха разлика от януарската си фактура. Допълнително сега ще се случи това и в март. Ще има допълнителни помощи", обеща министър-председателят.

"Работи се целенасочено, но разбира се, всеки един от нас иска да се случи по-бързо. Министерството на енергетиката дава всичко от себе си. И сега чакаме в следващите две седмици да кажат своя разчет как изглеждат нещата. С новите назначения в КЕВР ще има много по-големи резултати, убеден е още премиерът.

"И сега чакаме в следващите две седмици да кажат своя разчет как изглеждат нещата", съобщи министър-председателят.

Той посочи, че и мартенските сметки за електричество ще са чувствително по-ниски за хората.

Кирил Петков коментира и предстоящите протести срещу зеления сертификат. Той заяви, че оперативната информация е, че от цялата страна ще бъдат доведени хора, които просто да изразяват несъгласие с правителството.

"Информацията, която дойде при нас, че има едни хора, които са там за истинския протест, иска да се махне зеленият сертификат, трябва ясно да кажем, че и цялото правителство иска да се махне зеленият сертификат, изчакваме само да няма риск за здравната система", анонсира Петков.

"Има една цяла група от хора, по наша информация, която идва само за да покаже несъгласие с българското правителство, част от криминалния контингент от различните райони на България ще бъдат включени, за да се опитат да направят провокация. За хората за сертификата, разбирам, протестирайте, но внимавайте от другите, които не са от вашата група, и са там изпратени само за да правят хулигански прояви", обърна се към протеста премиерът.

"МВР в момента разглежда всеки един от тези сигнали, ще бъдат нотифицирани и ще бъдат информирани, че полицията има предвид тяхното участие", каза още той.

"Протестът е важна форма на комуникация на обществото, но не трябва да се използва от подмолни движения, хора, които са свързани с подземния свят", добави Петков.

Премиерът коментира и недоволството на прокуратурата от намаляването на бюджета за съдебната система. Петков подчерта, че му е по-важно парите да получат младите учени от БАН, отколкото прокуратурата, която имала доста голям бюджет.

"В бюджета беше разчетен много точно дефицитът докъде да е - 4,1%. 20 милиона ще се вкарат в наука при младите учени, за мен науката и иновациите са бъдещето, бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента ние всички българи плащаме доста голяма цена за нивото на това правосъдие, което имаме. Според мен, тази промяна от прокуратурата към младите учени, е посоката за по-добър резултат за българската икономика и за България като цяло", каза Кирил Петков.

Той съобщи още, че е разговарял дълго с Еманюел Макрон преди Съвета, който приветствал напредъка ни със Северна Македония.

"Макрон приветства този конструктивен диалог, това, че вече имаме първата самолетна връзка, че имаме общи проекти. Той каза това е правилната посока и ме поздрави за конструктивния диалог и е готов да направи всичко, от което зависи от него, да ни подкрепи на европейско равнище", разказа премиерът за разговора между двамата. Той бил толкова дълъг, че дори закъснели за заседанието на ЕС.

По време на заседанието на ЕС не са били обсъждани санкции срещу Русия, но е била декларирана единна позиция.

"Европа иска да каже, че всички сме заедно и другата позиция е, че продължаваме да използваме всички политически възможности за деескалация на напрежението. Мисли се за санкции, но на днешната дискусия беше казано, че няма да говорим за това", коментира Кирил Петков.

За кратко обсъдил и с президента на ЕК Урсула фон дер Лайен промените в частта за енергетиката от Плана за възстановяване, като са се разбрали за допълнителна среща между екипите.

"С Фон дер Лайен успяхме за кратко да обсъдим, в сектор "Енергетика" имаме промяна и с нея се уговорихме, че нашите екипи ще се съберат отново и отново да дискутират темата. Тя разбира, че в момента не може да се увеличи допълнителната зависимост на газ, така че отпадането на парогазовата централа е абсолютно ясно. Сега трябва да видим какъв е алтернативният вариант", коментира премиерът.

"Днес беше моето първо представяне пред Европейския съвет, бях приветстван сърдечно, всички са много щастливи, че такава промяна има в България", похвали се Петков.