Българската делегация, ръководена от министър-председателя Кирил Петков, пристигна в Рим, Италия, където ще бъде на двудневно посещение по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, предаде БТА.

Снимка: БТА

Министър-председателят Кирил Петков положи венец пред бюст-паметника на българския революционер Капитан Петко войвода в Рим.

Снимка: БТА

Събитието е първото от програмата на премиера и ръководената от него българска делегация, която е на двудневно посещение в Италия и Ватикана.

Снимка: БТА

Идеята в Рим да има монумент на Капитан Петко войвода е от 2002 г. на тогавашния министър на външните работи Соломон Паси, който я предлага по време на делова среща с председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев.

Снимка: БТА

Мраморният бюст е дело на скулптора проф. Валентин Старчев. Организатор за изграждането на паметника е Съюзът на тракийските дружества в България, тъй като войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождаването и на присъединяването на тракийските земи към България.

На 23 май, вторник, премиерът и делегацията ще бъдат приети на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. По традиция Негово Светейшество ще ги посрещне в Апостолическия дворец, а след аудиенцията Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин.

Снимка: БТА

Премиерът Петков ще присъства и на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе", където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит - Антоний. Министър-председателят ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги, на която двамата се очаква да обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред.

След традиционното посещение в базиликата "Санта Мария Маджоре", където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата църква в България. В нея участват още писателят Георги Господинов и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.