Искам да ви благодаря за цялата работа заедно за тези месеци. Не бяха лесни, но мисля, че имаме и много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки че ни остават няколко дни до последния момент ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и общество. Така премиерът в оставка Кирил Петков се обърна към министрите от кабинета си преди последното заседание на Министерския съвет.

В дневния ред са включени 37 точки, а Петков изброи някои от тях: 

  • Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ, които да подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаването им е през следващия месец сужебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция
  • Правителството ще приеме новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители. Считано от 1 юли до 30 септември за крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лв. По този начин правителството осигурява предвидимост за бизнеса за следващите месеци в условията на битови предизвикателства, заяви Петков.
  • 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво. Започва работата на работна група между митниците и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход считано от 5 декември, както е по дерогациите на ЕС. "Изпълняването на условията на дерогацията на ЕС ще даде възмжност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и това ще потисне цената на горивата", коментира премиерът.
  • Ще бъде и изслушан докладът на министъра на околната среда и ще стане ясно и какви санкции ще бъдат наложени на ТЕЦ "Брикел" за замърсяването на въздуха в Гълъбово.
  • Отпускаме пари за ремонт на над 170 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани за поправки на покриви и енергоспестяващи мерки, обясни премиерът в оставка.
  • Петков допълни, че ще бъде приет законопроект, който ще гарантира сигурността на хората, които подават сигнали за корупция. Той е важна стъпка по пътя в нашата борба срещу корупцията, категоричен бе министър-председателят. 

Други интересни сред тях са: приемане на годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2021 г.; доклад за одобряване на условията по проектодоговор за застраховка "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорността за ядрена вреда на "АЕЦ Козлодуй; проект на решение за временно закриване на консулството на България в руския град Екатеринбург.