Мнозинството в Народното събрание върна бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на ръководния пост в регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител, предаде БНР.

Това стана със 132 гласа "за", 2 "против" и 8 "въздържал се", с което беше подкрепен проекта на решение на "Има такъв народ" за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, който обяви избирането на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров за противоконституционно.

Решението предвижда Иван Иванов да осъществява функциите на председател на КЕВР до встъпване в длъжност на нов ръководител на регулатора.

Преди гласуването ГЕРБ и ДПС призоваха проектът да се подкрепи. От БСП обявиха, че няма да участват в гласуването и няма да подкрепят връщането на Иван Иванов на поста председател на КЕВР. От "Възраждане" обявиха, че ще се въздържат.

В пленарната зала се стигна до напрежение и взаимни обвинения между бившите коалиционни партньори "Има такъв народ" (ИТН) и "Продължаваме промяната" (ПП).

От ИТН обвиниха Лена Бориславова за "нелепата ситуация" с регулатора.

Ива Митева коментира, че предлаганото решение има една единствена цел - да уреди последиците от решението на КС. Тя посочи, че е чула в изказвания от народни представители как от ИТН, ГЕРБ и ДПС искат да върнат Иван Иванов. "Не, не искаме да върнем Иван Иванов на поста председател на КЕВР, защото това се случва автоматично по силата на решението на КС, по силата на практиката на КС, по силата на некомпетентността в управляващата коалиция и поради липсата на коалиционна култура от един от коалиционните партньори", коментира Митева.

Николай Ангов ("Продължаваме Промяната") я репликира: "Подменихте вота на избирателите и не защитихте това, за което са ви избрали, така че няма какво да ни говорите на нас за коалиционна култура". Той коментира, че предложеното вчера изменение в Закона за енергетиката, макар и недоизкусурено, по принцип е давало решение и с твърде лека ръка е било отхвърлено.

Започнахме с противоконституционен акт, завършихме с противоконституционен акт, отговори Ива Митева. "Видях една аматьорщина, един опит да се законодателства на коляно", посочи тя и отбеляза, че от първия ден са започнали с решение за мораториум върху цените на парното, тока и ВиК услугите, което само заради волята в това НС не е било атакувано пред КС, иначе щяло да падне.

Вашето време свърши, но това не означава, че нямате право да се кандидатирате още веднъж, но по-обучени, опитни, обърна се Рамадан Аталай (ДПС) към управляващите. Той призова за подкрепа на решението, за да въведе ред в енергетиката.

Борислав Гуцанов от левицата коментира, че вчера от БСП са предложили трайно решение и една законодателна програма, която е включвала и избор на председател на КЕВР. Смятаме, че това беше правилният път, затова днес няма да участваме в това гласуване и няма да подкрепим такова искане, заяви той.

Попаднахме в тази нелепа ситуация, заради Лена Бориславова, това е истината, заяви председателят на ПГ на ИТН. Той описа хронологията на приемане на решението, като акцентира върху намесата на началника на политическия кабинет на премиера - Лена Бориславова, която се е обаждала на Ива Митева. Взехме решение под мое давление да се подкрепи предложението в името на коалиционното съгласие, призна Йорданов. И добави, че, ако не се съгласиш с коалиционния партньор, те обявяват за враг. По думите му Бориславова е слаб юрист, а цялото Народно събрание е в нелепата ситуация да уреди последиците от решението на КС. Ние го натворихме - ние от ИТН "с тъпото си коалиционно съгласие" и Лена Бориславова с некопетеността си, заключи Тошко Йорданов. Като добави, че ако някой връща Иван Иванов като председател на КЕВР, това е Лена Бориславова. Йорданов получи забележка от изпълняващия длъжността председател на парламента Мирослав Иванов, заради неподходящото за институцията облекло - бяла тениска с надпис.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" посочи, че като коалиционни партньори са взели заедно решения и заедно трябва да носят последствията от тях. Това решение беше взело януари м.г. и тогава вашето мнение и това на Ива Митева бяха взети под внимание, обърна се той към Йорданов.

Ние си носим коалиционната отговорност и сега се срамуваме, вие - не, реплекира го Тошко Йорданов.

Росица Киров (ГЕРБ-СДС) коментира, че предложеното решение може би не е правно необходимо, но дава спокойствие КЕВР да изпълнява функциите си до избор на нов председател. Смятам, че грешката е на цялото НС и най-вече на най-голямата парламентарна група, която имаше претенцията да е "властелин на пръстените", каза тя. Кирова изрази убеденост, че президентът Радев ще свърши своята работа, но има силно притеснение за парламента, защото представителите на БСП в комисията са се въздържали и не са подкрепили решението. Тя определи като правен абсурд предложението да се направи бързо изменение в Закона за енергетиката, за да се даде право на останалите четири члена да си избират помежду си председател.

Всички ваши предложения, г-жо Кирова, бяха или една динена кора, която вие подавате, ние да се хлъзнем, или опит да се саботира управлението и после да се каже, че то не работи, или опит да се вкара стрес в управлението, или да се свали правителството, репликира я Искрен Митев (ПП).

Петър Петров от "Възраждане" обяви, че групата ще гласува с "въздържал се". Причината е, че се опасяват с връщането на Иван Иванов като председател на КЕВР да не бъде одобрено искането на "Булгаргаз" за ново увеличение на газа от август с 54%.