В отсъствието на управляващите от ПП-ДБ, които отказаха да влязат в пленарната зала, депутатите одобриха набързо правилата за избор на управителя на БНБ, на НЗОК и на Сметната палата, чиито мандати отдавна са изтекли. Срокът за избор на шеф на държавния трезор е седемдневен, макар че по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри, че от ПП-ДБ са настоявали да е по-дълъг.

Останалите парламентарни групи обаче решиха той да е една седмица, а управителят ще бъде избран след изслушване в бюджетната комисия в Народното събрание. По-малко от час от гласуването на 7-дневния срок обаче от ГЕРБ-СДС предложиха срокът за внасяне на кандидатури за шеф на БНБ да бъде удължен на 14 дни.

По-рано сутринта Борисов вече обяви, че дългият срок е бил поискан от Христо Иванов, защото седем дни не били достатъчни за номинациите. Въпреки това от ГЕРБ предложиха седем дни, след което набързо смениха позицията си и пленарната зала удължи срока, както е било желанието на ПП-ДБ, въпреки че те не присъстваха на заседанието.

ГЕРБ-СДС държи на поста си като доказан професионалист да остане Димитър Радев, каза още Борисов. От ПП-ДБ обаче имали други предложения, каза той. Гласуването мина без дебати, а от "Възраждане" разтълкуваха липсата на дискусия с отсъствието на управляващите.

"Изглежда няма да има сериозен дебат по темата, защото управляващите в лицето на ПП и ДБ ги няма в залата, днес са на курс за заварчици, ще ги обучават на сглобки и заварки", каза Стоян Таслаков. 

После депутатите гласуваха и правилата за избор на шеф на Сметната палата, като от "Възраждане" и ИТН бяха "против". Последният председател на Сметната палата - Цветан Цветков, вчера бе реабилитиран от Конституционния съд, който постави за противоконституционно отстраняването му през януари тази година от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", а от ПП заявиха, че ще го върнат на поста.

От "Възраждане" и ИТН обвиниха ПП и ДБ, че като не са влезли в залата, са свалили кворума и индиректно са подкрепили ГЕРБ да прокарат техните правила за избор на гуверньор на БНБ и шеф на Сметната палата.

"Предлагаме да обсъдим предложение условия за избирането на председател на Сметната палата да може да става в отсъствието на ПГ на ПП и ДБ, за да падне кворумът и така, че избирането на нов председател да бъде лесно и подсигурено от ПП и ДБ и да го закрепим в процедурните правила", заяви Петър Петров от "Възраждане".

"Ние от ИТН смятаме, че малко избързват ГЕРБ с приемането на правилата и скъсяват сроковете. Няма да ги подкрепим. Вчера на комисия по бюджет ПП и ДБ най-много вдигаха аларма, а в момента не са в зала и гласуването за правилата за избор на гуверньор на БНБ мина с 89 "за", а въздържалите се и против са 65. Ако ПП-тата и ДБ-тата бяха в залата, нямаше да мине и щяха да са щастливи", каза лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Има две хипотези или, че са некадърни и малоумни, но не вярвам да не могат да смятат или това е пример как коалиционните партньори си помагат, защото тяхната липса в зала помогна на гласуването да мине. Стана същото като избора нa Делян Пеевски. В това няма нищо лошо, че малкото ГЕРБ и малкото ДПС подкрепиха голямото ГЕРБ и голямото ДПС", заяви Йорданов.

"Ние от БСП ще подкрепим тези правила за Сметната палата, тъй като има вече решение на КС, което възстановява стария председател и не искаме да блокира работата на регулатора и това е единственият ни мотив", заяви Борислав Гуцанов.

Депутатите приеха и правилата за избор на управител на Здравната каса. Предишният - Петко Салчев, беше свален предсрочно от поста си също през януари, тази година от парламента, с аргумента, че е налице системно неизпълнение на задълженията му. Сегашният управител Йорданка Пенкова е временно изпълняващ длъжността, а мандатът изтича до дни. Депутатите имат петдневен срок за предложения, а кандидатите ще бъдат изслушани в здравната комисия. 

В началото на заседанието заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че цяла ПГ от управляващото мнозинство ги няма в залата и попита какво се случва.

"Господин Борисов, вашите коалиционни партньори ги няма, моля ви, вземете мерки или излезте и обяснете кой управлява държавата", обърна се той към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, цитира го БТА. По думите на Свиленски в момента заседават опозиционните партии, а управляващите ги няма.