Съоснователят на политическия проект "Продължаваме промяната" Кирил Петков е против съставяне на общи кандидатдепутатски листи с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общите ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа. Ние явно ставаме новия център. Трябва да дадем пълна демокрация на хората", заяви в NOVA бившият служебен министър на икономиката.

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев ще се яви в коалиция с партиите "Волт" и "Средна европейска класа". Двамата бивши министри ще бъдат нейни представляващи, стана ясно снощи от съобщение на партията.

По думите му още другата седмица от новата формация сядат на преговори с "Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме" за бъдещата коалиция за управление.

Петков сподели, че е много доволен от подкрепата на обществото и подчерта за пореден път, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

"Подкрепа от 9 % на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои", каза още Петков.

"Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", заяви той на въпрос с какви средства разполага.

По думите му работата със Слави Трифонов е била много добра - особено с Мика Зайкова и Ива Митева.

"От формацията на Слави Трифонов работих добре с Мика Зайкова и Ива Митева. Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи", каза още бившият служебен министър на икономиката.

Бих се обадил на Мика Зайкова - искаме това, бихте ли подкрепили, отговори той на въпрос дали би се обадил на Трифонов. Ние сме част от една вълна на промяната и тя ще продължи. Не ме интересува какво са казали за мен - важното е да има парламент от хора, обединени около общо бъдеще, добави Петков.

На въпрос какви са му отношенията с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа той отговори следното:

"Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм гвоорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки".

Кирил Петков коментира и отношенията му с ДПС. "Имах интересен разговор с депутат от ДПС. Каза ми: "Харесваме твоите политики и виждания, но ние не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Аз му казах, че не го харесвам, защото този човек, според мен, е източвал част от държавните пари", каза той.

Във връзка с канадското си гражданство той заяви, че на 20 август е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. "Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си", уточни той.

Петков коментира и заплахите срещу Румен Спецов. По думите му ДАНС са били уведомени за това.

Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него и семейството му. Румен е човек, който е достатъчно смел, за да продължи обаче", каза той за шефа на НАП. "Не съм разследващ орган и не искам да казвам имена на бизнесмени, от които идват заплахите", каза той.

Това, което съм видял от действията на Мая Манолова, мога да кажа, че харесвам политиките й", заяви той, когато бе попитан дали я вижда сред почтените хора.

Според Петков интересите ни са да има диверсификация на енергията. България трябва да има независими енергийни източници, посочи бившият министър.

Петков увери още, че няма нищо против хората с различна полова ориентация.