"Оферта за американските изтребители F-16 още не е дадена", заяви премиерът Кирил Петков пред медиите.

"Днес Конгресът е гласувал рамка, която дава на американското правителство да възложи оферта, която, след като получим, ще оценим и ще решим каква е най-добрата стратегия на базата на тази оферта", добави той.

Петков увери, че българското правителство "ще направи добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи и допълнителни ефекти преди взимането на решение".

Министър-председателят обаче беше категоричен, че тази процедура ще е по-прозрачна от предишната.

"Мисля, че последния път българското правителство е взело решението накрак, което за мен не е правилният начин", коментира Петков.

"Lockheed Martin цени силното си партньорство с българските ВВС. Флотът на F-16 Block 70 ще предложи на България най-добрата комбинация от усъвършенствани през 21-и век способности за отбрана, достъпни оперативни разходи и разходи за периода на жизнения цикъл, и възможности за стратегическо партньорство. Всички допълнителни въпроси, свързани с тази междуправителствена военна сделка, следва да бъдат насочени към правителството на Съединените щати", коментираха от компанията за Dir.bg, чрез своя представител за връзки с медиите.

Посолството на САЩ: Това не е крайната оферта за България

Предложената от САЩ цена за втората партида е 1, 67 млн долара, но от американското посолство у нас обясниха за Нова тв, че това не е крайната оферта за България.

Разговорите за втория транш изтребители F-16 започнаха през август миналата година - в Народното събрание, когато служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че "служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови 8 изтребителя F-16 блок 70, нито има право да прави това".

Днес Панайотов уточни, че само с пълна ескадрила от 16 бойни самолета България би могла да изпълнява задълженията си в НАТО.

А часове след като се запозна с документа на Държавния департамент, президентът Румен Радев беше категоричен - 3 милиарда лева е реалната стойност на подобна сделка. "Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин - сега видяхте ли? Отново е 3 млрд. предложението", каза държавният глава и допълни, че "правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва около 5 млрд и половина". И се обърна към правителството с въпроса "Може ли то да си го позволи?".

А от военното ни министерство заявиха, че това е максималната цена, която няма как да бъде надхвърлена, и се очаква по-ниска окончателна оферта.

"Не се обсъжда още абсолютно нищо - това решение не задължава, но и не дава правомощия по отношение на България", заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

А заради спекулациите по въпроса, от Пентагона отрекоха да има връзка между тези 8 изтребителя за България и призива от страна на Украйна за военна помощ със съветска бойна техника, с каквато България разполага.