България ще получи допълнително въоръжение за новите изтребители Ф-16. Това одобрил на днешното си заседание кабинетът. Страната ни ще получи допълнително 3 ракети по един от договорите от проекта, контейнер за съхнене и резервни части, уточниха от Министерството на отбраната.

От министерството съобщиха, че заради доставката на новата техника за специалните сили в петък военните машини ще преминат по маршрута от завода- производител до Съвместното командване на специалните операции в Пловдив.

От решението на кабинета става ясно, че допълнителното въоръжение за новите изтребители ще е включено в цената им. България вече плати накуп над два милиарда лева за машините.

"Договорът дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, свързани с изпълнение на споразуменията по придобиване на многоцелеви изтребител", пише в мотивите на кабинета.

След съобщения през последните дни стана ясно, че доставката на първите машини F-16 ще се забави до 2025-та. Министерството на отбраната вече проведе разговори с фирмата производител. А заради кризата с Украйна нарочен консултативен съвет при президента препоръча действия за ускоряване на придобиването на нова техника. За доставката на допълнителното въоръжение трябва да се произнесе и парламентът.