"Омръзна ми от медийни внушения, чрез преразказ, с които се заблуждават хората. Няма да преговаряме за правителство с Възраждане!" - това заяви във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

По думите му в 50-ото Народно събрание има две потенциални мнозинства - едното е ГЕРБ и ДПС, другото - "Възраждане", БСП, "Величие" и ИТН. "Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде част от тези две мнозинства, защото ние сме антикорупционна и проевропейска коалиция. Нашите избиратели може да са абсолютно спокойни за това", пише още Кирил Петков. 

"Вчера ясно казах, че в този парламент всички партии, които говорят, че са антикорупционни на думи, нека първо го покажат на дела като подкрепят закона за съдебната власт, закона за личния фалит и закона за защита на корупционни сигнали, които ще вкараме. Така няма да сме изгубили историческо време и ще сме продължили реформите в България, дори когато в този парламент правителство не е възможно", казва още Петков. 

Вчера в предаването "ЕвроДикоФ" на ''Евроком'' той заяви, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов "трябва да докаже, че е патриотичен и национален проект". 

"Патриотизмът може да е обща тема. Той трябва да докаже, че няма проруски възгледи. Костадинов наричаше нашите избиратели "жълтопаветни тъпаци" и "розови фашисти". Той трябва да се извини и да докаже, че не е проруски проект" - тези думи на Петков от вчера бяха разчетени като възможност за преговори с "Възраждане". 

Тази сутрин пред БНТ Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че са водени неофициални разговори с ПП-ДБ, както и че има директен отказ за разговор с БСП да е в коалиция срещу ГЕРБ и ДПС. Тези разговори по думите на Ганев започнали, след като станало ясно, че "реално Бойко Борисов не иска да има правителство, защото няма зад кой да се скрие".

Даниел Митов от ГЕРБ пък видя влияние на Костадин Костадинов и синхрон между ПП-ДБ и "Възраждане". 

"Ясно е, че е изчерпана възможността за съставяне на кабинет. Оттук нататък обаче по поведението на политическите актьори отвъд нас ще видим какво всъщност се целеше със саботажа при съставянето на нашия кабинет. Аз наблюдавах в зала как "Възраждане" буквално изкомандва ПП-ДБ от другата страна. Нямаше дебат в парламента относно състава на проектокабинета "Желязков", заяви Митов. 

Препубликувайки коментара на Кирил Петков, от своя страна Лена Бориславова пише, че "хем всички оплюват ПП-ДБ, хем всички искат да управляват само ако ПП-ДБ участват". 

"Няма как да стане. И не заради оплюването и простащината - те, за съжаление, станаха част от бг политическия модел. Не става дума и за геополитика дори. Няма да стане, защото ГЕРБ-ДПС не подкрепиха комисията за Нотариуса в 50-ото Народно събрание, а пък "Възраждане" винаги бяха там да помогнат на последните да спрат реформите в сектор "Здравеопазване" - помогнаха да се гласува техният управител в НЗОК, помогнаха да не се приеме изискването за частни болници да прилагат ЗОП, за да се намалят разходите на Касата и т.н.", изброява Бориславова. 

Тя напомня, че ПП-ДБ се бори "за това да имаме честни правила за всички, справедливост при разходване на държания ресурс и свободата всеки да се чувства равноправен и щастлив в родината си".