"Ако има сделка за руския петрол, то със сигурност ще има изключение и за България. Успяхме да го проговорим на най-високо ниво и сега на обяда". Това заяви премиерът Кирил Петков след среща и работен обяд с европейските лидери на либералното семейство в Брюксел.

"Надяваме се, до декември 2024 да можем да продължаваме да купуваме руски петрол, понеже е много важно за енергийната сигурност на България в този момент", добави Петков.

"Когато "Газпром" се опитва да извива ръцете, ние казваме "не" и намираме алтернатива. Но когато знаем, че нямаме друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат", доволен е Петков от резултата. Той отчете, че българското правителство успява да комуникира важните за България моменти.

"Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират. И се надявам, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да получат стреса, който е факт в доста от другите страни", каза премиерът. 

"Още не се знае дали ще има шести пакет, така че нека да изчакаме да мине Съветът", каза той преди окончателното гласуване на Шестия пакет санкции от ЕС срещу Русия, което предстои тази вечер.

Кирил Петков съобщи още, че е получил "топла покана" партията "Продължаваме промяната"  да се присъедини към европейското политическо семейство "Обнови Европа".

"Много е приятно, когато видите около масата хора като френския президент Еманюел Макрон, холандския премиер Марк Рюте, белгийския премиер Александер де Кро, като премиера на Люксембург Ксавие Бетел, заяви Петков пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

По-рано днес премиерът Петков участва в заседание на държавните и правителствените ръководители от партията АЛДЕ, от чиито редици е групата "Обнови Европа" в Европейския парламент. Той добави, че неговите домакини са заявили, че много ще се радват и биха искали ПП да бъде част от тяхното политическо семейство.

На срещата обаче Петков почти извел като условие за присъединяването на ПП към тях присъствието на ДПС, което пък отдавна се числи към европейското либерално семейство. Пред българските медии премиерът отново атакува ДПС, след като миналата седмица стана ясно, че им е обещал "да ги оправи".

"Аз исках да обсъдя условието, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да е от локалното ниво до Брюксел. Да не си затваряме очите за локална корупция, а на брюкселско ниво всичко да е наред. И Рюте, и Макрон казаха, "да, това е новата Европа, Европа без корупция", но този диалог ще продължи", цитира ги българският премиер.

"Но не трябва да се говори за ДПС като една политическа партия, а кои са хората в ДПС и какъв е стандартът. ДПС имат много въпроси да попитат себе си", коментира Кирил Петков.

"Бих попитал какво ДПС да направи, за да е част от този нов стандарт. Как биха оправдали хора от "Магнитски" да са на първи ред в парламента. Да си кажат те къде се виждат като бъдеще в Европа. Ние знаем къде сме. Ние, за да сме вътре, трябва да има ясни правила, че хора с висок риск от корупция не са там", каза Петков и добави, че ръководството на ПП ще обсъди поканата на Макрон.

В Брюксел Кирил Петков се срещна с премиера на Кралство Белгия Александър де Кроо.

Двамата обсъдиха руската военна агресия в Украйна и необходимостта от единство и координация в осигуряването на енергийната, икономическата и продоволствената независимост.

Премиерът подчерта пред де Кроо решимостта на правителството по отношение на върховенството на закона, антикорупцията и независимостта на съдебната система. Присъединяването на България към Шенген продължава да е стратегически приоритет за страната, каза още премиерът. Двамата дискутираха и възможностите за разширяване на връзките в енергетиката и инфраструктурата.