Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", коментираха необходимостта от промени в законодателството, свързани с ръководствата на службите за сигурност и възможността Министерският съвет да предлага назначения, а парламентът да ги одобрява.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви пред медиите, че предложението на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" премиерът да назначава председателя на ДАНС е връщане към "порочен управленски модел". До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя, а сега предлагат да се узакони корупционният комфорт, добави президентът.

В деловодството на парламента има внесен законопроект за промени в Националната служба за охрана. Вносители са депутати от ПП. В мотивите към законопроекта е записано, че с измененията се предлага структурно Националната служба за охрана да премине към Министерство на отбраната.

Пред медиите в парламента Кирил Петков заяви, че има "дупка" в законодателството. Той бе категоричен, че не е редно президентът еднолично да държи контрола върху службите. По думите му служебният кабинет дава точно тази възможност. Аз много добре си спомням как като министър-председател в редовен кабинет нямах възможността да подменя нито един от шефовете на службите, допълни Петков. Това, което предложихме, е пак да има контрол - Министерският съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушват в комисия в парламента, така че да не може нещо да стане скрито-покрито, обясни той.

В момента аз съм почти сигурен, че няма да ни приемат в Шенген декември месец, защото нашите външни партньори не са доволни от работата ни, специално на службите, коментира Петков. Според него няма български гражданин, който да е доволен от нивото на справедливост и хващане на престъпления от същите тези служби. Той посочи, че явно трябва голяма реформа, която да върви и с отговорността на изпълнителната власт. Иначе това, което се случва, е кабинетът, който и да бъде, да няма никакъв контрол върху службите, посочи Петков.

Истината е, че в момента президентът контролира всички служби, защото служебният кабинет дава възможност да може да подменяш шефовете на службите с подпис на премиера и президента, в служебното правителство той контролира и двете, обясни Петков.

Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов също посочи, че въпросът за това как се излъчват службите е структурен и стои независимо от фигурата на президента. Ясен е конституционният текст, който казва, че изпълнителната власт е тази, която отговаря за сигурността и от тази гледна точка ние винаги сме смятали, че премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на ръководствата на службите, въпрос на дебат е дали това да става само с изслушване в парламента или със санкция от парламента, коментира Христо Иванов.

От наша гледна точка, може би трябва да се дадат по-големи правомощия на парламента, каза Иванов.