Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел имат последната дума дали някой министър трябва да си подаде оставката. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков относно скандала с "Пирогов" и здравния министър Христо Хинков.

"Всяко едно решение за уволнение или назначение на министър e на акад. Николай Денков и на Мария Габриел. При тях е основната задача, много е важно разделението на властите да бъде там", коментира Петков. 

Попитан за намека на Асен Василев, че здравният министър трябва да си подаде оставката, съпредседателят на ПП-ДБ отговори така:

"Това, което той каза, и аз много поддържам неговите думи, е, че всеки един министър по принцип трябва да си носи отговорността за действията. Той каза лично за себе си, че ако бюджетът не бъде приет, той ще си даде оставката. За други оставки не е говорил".

"Нито едно решение не се взима от ПП-ДБ, без всички лидери заедно да си финализират крайните решения. Така че идеята да се преразказват телефонни обаждания според мен не е коректна. Опитва се да се създаде някаква кризисна ситуация - няма такава", подчерта Петков.

На въпрос дали здравният министър Христо Хинков трябва да подаде оставката си, Петков обясни, че първо трябва да бъде изслушан в комисията.

"Както каза акад. Денков - всички болници трябва да бъдат проверени, защото хората не са доволни от услугите им. Връщаме се към институционалността, към процедурите. Знам, че на много хора им се иска през два телефонни разговора да си решат проблема - не се случва така и няма да се случва така в България", категоричен беше депутатът.

Петков коментира и темата за дерогацията на "Лукойл", като подчерта, че тя трябва да бъде прекъсната на 1 март догодина.

"Защото знаете, че да се намали руският петрол от 0 до 50 отнема немного време, но от 50 до 0 отнема време. Освен това българската държава трябва да е готова с екип, който да може да бъде в готовност, ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. И трето - много е важно за българските граждани договорите, които се сключват за неруски петрол, да не вдигнат цената на бензиностанциите", отбеляза Петков и призова колегите си от ГЕРБ да не преговарят тази тема на всеки 2 седмици, след като уговорената дата е 1 март.

"Нека се фокусираме върху бюджета и Конституцията. Много е важно всички задачи да можем да ги решим наведнъж", добави бившият премиер.

Той сподели още, че вчера е бил на среща в Брюксел, където се е убедил, че "имаме доста голям шанс нещата за Шенген да се придвижат през декември". 

"Още нямаме за обявяване добри новини, но виждам обръщане на голяма част от по-големите скептици. Надявам се, че декември може да имаме и добра новина", заяви Кирил Петков.