Здравният министър Стойчо Кацаров реагира почти веднага на критиките на "Има такъв народ" с контра изявление, този пред медиите. Кацаров категорично отрече обвиненията, че налага нови ограничения на бизнеса. Малко по-рано в парламента от името на ИТН доц. Андрей Чорбанов излезе с декларация, в която разкритикува новата заповед на Кацаров и дори добави, че заради нея работници вече подават молби за напускане.

"Аз съм изумен от реакцията на някои политици и общественици и искам да отправя призив - хора, преди да говорите, четете!", заяви Кацаров. Министърът на здравеопазването напомни, че още от началото на пандемията всички мероприятия на закрито са се провеждали и се провеждат при режим на 50% запълнен капацитет. По думите му, той не само не ги ограничил допълнително, ами им дал възможност, ако персоналът е ваксиниран, да работят на 100% капацитет.

"И чувам отсреща отговор за ограничения. Моля ви се, никакви ограничения не са наложени, точно обратното", изрази възмущението си Кацаров. Той прибегна и до ирония и добави, че който иска толкова да не работи на 100%, а на 50%, да го стори. "Ако вие държите да не работите на 100%, а на 50%, моля, изпратете ми го писмено, незабавно ще отменя заповедта", коментира Кацаров.

"Следим ситуацията буквално по часове и се опитваме максимално да отложим затягането на мерките, за да не навредим на хората", заяви още здравният министър, който събра медиите пред сградата на министерството.

"Засега се справяме добре, но ако така ще водим диалога и политическите сили ще наричат бялото черно и черното бяло!", продължи той. И посъветва медиите: "Както сте критични към нас, бъдете критични и към хората, чието мнение се чува в обществото, независимо, че не са министри на здравеопазването. Защото, говорейки по този начин, вредят на всички", заключи Стойчо Кацаров без да споменава конкретни имена.

"Мерките не се налагат по браншове, налагат се в зависимост от процента на епидемичния риск, това е водещото, не кой с какво се занимава", поясни още той.

Той уточни, че към момента допълнителни мерки не се налагат.

 "Няма такава област, която да е въвела по-строги ограничения, в момента това не се налага", коментира министърът по повод опцията, че ще се предприемат и мерки на регионален принцип.