Искаме да седнем около масата и да разговаряме, каза той, цитиран от Ройтерс и БТА.

Катар вярва в дипломацията, иска да работи за мир в Близкия изток и се бори с тероризма, заяви катарският първи дипломат.

"Ние тук не сме свръхсила, не вярваме в решаване на проблемите чрез конфронтация", заяви Ал Тани.

Саудитският външен министър заяви от своя страна, че Катар трябва да предприеме няколко стъпки, включително да престане да подкрепя палестинското движение Хамас и Мюсюлманските братя, ако иска да възстанови отношенията си с други ключови арабски страни.

Пред журналисти в Париж Адел бин Ахмед ал Джубейр каза, че целта на прекъсването на дипломатическите отношения е била ясно да се покаже на Катар, че е крайно време да спре.

"Никой не иска да вреди на Катар. Катар трябва да избере в коя посока да поеме", заяви саудитският министър.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Египет и Бахрейн обвиняват Катар, че подкрепя тероризма. Вчера те обявиха, че късат всякакви отношения с Доха, прекъсват транспортните връзки, икономическите и финансови отношения, спират банковите операции.

Саудитският дипломат каза, че щетите, които Катар ще понесе в резултат от икономическите мерки, които ще бъдат предприети срещу него, би трябвало да го убеди да промени политиката си, включително по отношение на екстремистките групировки.

"Надяваме се здравият разум и логиката да убедят Катар да направи правилните стъпки", каза Ал Джубейр. Решенията, които взехме, са много сериозни и ще струват скъпо на Катар, предупреди той.

Френският президент Еманюел Макрон призова за единство между страните от Персийския залив и заяви, че е готов да подкрепи всички инициативи, допринасящи за успокояване на обстановката в този обхванат от криза район.

В телефонен разговор с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани Макрон припомни колко важно е да се запази стабилността в района и отбеляза, че Франция "е на разположение да остане в контакт с всички заинтересовани страни" в името на успокояването, посочи в комюнике френското президентство.

Във връзка с кризата в Залива Макрон е разговарял по телефона и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, каза цитиран от Ройтерс представител на президентството.