Това, което видяхме в сряда вечер, е грозно и недопустимо. Опорочи се един мирен протест, а ние винаги сме казвали, че хората имат право да протестират, защото България е демократична държава и те трябва да бъдат чути. Но това, което видяхме снощи - побоя над полицаите и купените лумпени, не знам как да ги нарека, защото няма нормално определение за такива хора, това не бива да се допуска. Това каза пред журналисти в Пловдив председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя добави, че, за съжаление, политиците понякога също помагат в тази посока, като уточни, че визира президента, който, по думите й, "на 2-ри дойде през протестиращите в парламента, порица народните представители, както винаги го е правил досега, и всъщност той е човекът, който подстрекава този метеж с високо вдигната ръка в юмрук и подкрепя хората, които поставят ковчези, бесилки - това демокрация ли е?"

Караянчева подчерта, че не бива да оставяме такива хора да управляват.

Във връзка с искането на президента Румен Радев Народното събрание да се разпусне, Караянчева му препоръча "да си прочете конституцията". Защото, по думите й, да живееш в "Бояна" и да ходиш на работа на "Дондуков" - това не те прави президент. Президент е нещо много повече от това.

Тя обясни, че в Конституцията ясно са разписани стъпките. "Който иска да управлява, трябва да мине през избори и да заяви каква е неговата предизборна програма, за да могат хората да избират спокойно. Не може да влезеш в парламента и във властта през задния вход, категорична бе Цвета Караянчева. - Начинът, по който говори президентът, показва, че не уважава никого. Той е решил, че трябва да вземе курс на въоръжена борба, че е човек, който наистина направи тази ескалация още в момента, в който вдигна юмрук и излезе пред протестиращите да ги призовава на това, което видяхме."

По думите й той е в основата на поведението на хората, защото има много мирни протестиращи, хора, които имат искания, и според нея те са отговорили на техните искания с проекта за Конституция и за свикване на Велико народно събрание.

"Дебатът трябва да се води от политиците в парламента и да се чува мнението на хората по улиците, хората, които имат какво да кажат, а не тези, които излизат с камъни, бесилки и ковчези", каза още тя.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи в Пловдив голямата награда на победителките в отборната надпревара на турнира по стрелба "8 март" за жени, служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и службите за сигурност.

Той се организира от Съвместното командване на специалните сили и командира им генерал-майор Явор Матеев. Турнирът трябваше да се проведе на 5 март т.г., но беше отложен във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса.