"Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите", това призова председателят на парламента Цвета Караянчева пред журналисти в Кърджали държавния глава, който вчера свика консултации с медици, за да прецени за кога точно да насрочи парламентарния вот, въпреки че неотдавна заяви, че това ще е първата възможна дата - 28 март.

Още вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: "Учудвам се, че президентът говори за изборите. Те са на 28 март. Прогноза, ако можеше да даде някой за тогава, щеше да е шеф на СЗО. Няма за какво да се търсят оправдания. Някой му е казал нещо на президента, той се чуди как на базата на медицински специалисти да отмени изборите. Ако иска да ги отмени, това е в неговите правомощия. Но да се опира на това, че никой не може да даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма. Икономическите прогнози са през октомври икономиката да започне да се възстановява".

А днес Караянчева заяви по повод консултациите на Радев:

"Те трябваше да станат много по-рано. Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза не само в България, но и в целия свят. Тези консултации са явно, за да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкара и даде дата за избори преди месец. Министър Ангелов заяви, че има готовност точно за тогава. Защо и как президентът търси причина, за да промени датата, нека сам отговори и да не търси причина в медицинската ситуация в страната".

По повод датата, тя каза още:

"Народното събрание е на разположение. Мандатът е до 26 март. Имаме готовност, дори и да сме в предизборна кампания между 26 февруари и 26 март, ако датата на изборите е 28 март, по конституция да свикваме извънредно заседание на Народното събрание. Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица с намалено време между първо и второ четене. Имаме готовност и ще отговорим на динамичната ситуация".

На въпрос коя, според нея и управляващите, е подходящата дата, шефката на НС отговори:

"Подходящата дата за изборите е тази, която посочи президентът. Той има единствен правото да посочи датата. За нас от ГЕРБ няма значение коя е датата. Ние сме готови за избори, когато каже президента. Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите, след като предварително беше обявил тази дата и на кого не отърва тази дата? Нека той да каже, не мога да кажа аз".

Все пак накрая Караянчева призова: "Нека медицинските власти да се произнесат. Има много неща, които трябва да се уточнят и нека да изчакаме какво ще каже Щабът и Министерстото на здравеопазването".