"Радиомълчанието" по темата с изтребителите е абсолютно наложително, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Вчера президентът Румен Радев призова за "радиомълчание", докато комисията разглежда офертите за изтребители, за да може тя да работи спокойно. Държавният глава и главен върхокомандващ, доскоро генерал от Военно-въздушните сили, коментира процедурата с думите, че в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание.

Работата продължава. Най-вероятно ще я удължим поне с още седмица. Утре ще ми докладват докъде са стигнали с отговорите, които са изпращали на четирите фирми, представляващи тези самолети и ще преценим докога да удължим работата, отбеляза Каракачанов.

С призива си всички да мълчат до избирането на изтребители президентът Румен Радев наруши българската Конституция, смята обаче председателят на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки, цитиран от пресцентъра на партията. Марешки цитира текст от основния закон, според който "всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин".

Според Марешки позицията на президента е знак за това, че и той има някакъв интерес от сделката.

"Аз и парламентарната група на "Воля" отказваме да мълчим. Недопустимо е държавният глава да настоява за мълчание, когато пред очите ни се извършва най-големият грабеж от народа ни", посочва Марешки и допълва, че българският народ не е "мълчаливо стадо". Той припомня, че още при взимането на решение за купуване на нова бойна техника от "Воля" са били против. Партията настоява за широк обществен дебат и референдум за какво да се изхарчат близо 10 милиарда лева - за самолети или за здравеопазване, образование, сигурност и пенсии.

От партията са провели тяхна анкета в интернет, която показала, че само 3 процента от запитаните са съгласни с купуването на нова бойна техника. Всички останали българи според "Воля" искат тези пари за подобряване на ключови за живота на хората сектори.

Преди няколко дни бившият президент Росен Плевнелиев каза, че страната ни е на път да вземе грешно решение за избор на изтребител, като предпочете "Грипен", вместо на Ф-16. Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това, изтъкна Плевнелиев.

Четири оферти са подадени в конкурса за нови изтребители - за F-18, F-16, "Грипен" и втора ръка "Юрофайтер".