"Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите," заяви Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 - 2017) за телевизия Bulgaria ON AIR.

"Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф-16 и няма "Грипен". Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност", уточни бившият държавен глава.

"Има държави и с "Грипен", но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Друг е въпросът какви са техните коментари относно това доколко те са доволни от тези изтребители. Ако се закупи Ф-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване", отбеляза Росен Плевнелиев.

"Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение", заяви бившият държавен глава. Той изтъкна очакването си страната ни да закупи една "бутикова система" като "Грипен", която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея.