Има възможност за удължаване на сроковете относно решението за изтребителите. Но е важно да се вземат правилните решения за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост, от която страдаме. Това каза пред БНТ председателят на комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов.

Преди дни стана ясно, че само четири оферти са подадени в конкурса за нови изтребители -  F-18, F-16, "Gripen" и втора ръка "Eurofighter". Офертите, отворени публично от Министерството на отбраната, потвърдиха предварителните очаквания за фаворитите. Окончателното решение ще се вземе от "политико-военна група" към министър-председателя Бойко Борисов.

Най-новите ни самолети са придобити през 1989 г. Това е голяма технологична пропаст има в такава сфера като бойната авиация. Стигнахме до един етап, в който вече има сериозен оптимизъм и сериозни надежди, че в края на краищата тази технологическа пропаст ще бъде преодоляна, допълни ген. Попов.

Четирите варианта са предложени, сега е важно оптимизирането на пакета, понеже една бойна машина сама по себе си нищо не представлява, каза Попов.

Необходимо е да се отнесем сериозно към всички останали неща. Това са подготовка на летателен състав, инженернотехнически състав, логистично осигуряване, поддръжка и т.н. Вътре в офертите може да има сериозен разговор, добави то.

В началото на следващата година се очаква да бъде ратифицирано договора за изтребителите. Този договор е междудържавен и трябва да мине през парламента.

Средата за сигурност се промени, по-динамична и противоречива е, заяви председателят на комисията по отбрана в НС. Нестабилен е светът, трябва да сме готови, за да можем евентуално да реагираме. От ратификацията до постигане на пълните оперативни способности са необходими 6-7 години. Затова трябва да можем да предвидим бъдещите процеси, добави той.