Трябва да има ясна и твърда политика да не се допуска нелегална миграция, заяви лидерът на ВМРО и вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов на съвместна пресконференция на ВМРО - Българско национално движение и ръководството на Европейските консерватори и реформисти във връзка с напрежението около миграционната политика на ЕС. Пресконференцията е в рамките на изнесеното заседание на ЕКР в София, съобщи БТА.

Според Каракачанов досегашната политика на повечето европейски страни, а и като цяло на ЕС по темата с нелегалната миграция, е погрешна. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да се отделят необходимите средства от ЕС, за да могат страните, които са външни граници да посрещнат предизвикателствата, защото голямата част от нелегалните мигранти се стремят точно към държавите, които са най-развити икономически.

Вицепремиерът обобщи, че мнението на изказалите се на днешната дискусия е било, че на хората, които наистина бягат от война, които направят усилие да получат своя статут официално, а не минавайки нелегално границата, трябва да се оказва съдействие, но трябва да има ясна и твърда политика да не се допуска нелегална миграция.

По думите му тя трябва да е изцяло съобразена с волята на гражданите, цитира го БНТ.

Съпредседателят на групата ЕКР в ЕП Саид Камал отбеляза, че се радва, че в момента политиките се променят. Това, което обсъждаме днес, е как може тази политика да бъде по-твърда, но в същото време и по подпомагаща за тези, които имат нужда от помощ, посочи той. Хората, които имат наистина имат нужда от убежище, трябва да използват законовите канали да търсят такова, каза той. Трябва да гарантираме, че всяка държава е в правото си да прецени кой ще допусне в собствените си граници, коментира Камал.

Евродепутатът Николай Бареков заяви, че е за пълното преразглеждане на Дъблинското споразумение. Абсурдно е три държави да плащат цялата цена на съюз от 28, посочи той. Бареков отбеляза също, че мигрантският въпрос е въпрос на целия Европейски съюз.

"Ние сме малка, бедна, но държава със самочувствие, и достатъчно обременена със своята история, така че стига толкова история на Балканите, да гледаме напред в бъдещето, заяви още евродепутатът. Нека Европа да помисли за тези нови страни-членки, които допринасят, освен с всичко друго, и с работна ръка", коментира той.