"Видно е от предишните години, че армията си вършеше работата много добре. Ако се случи нещо като това, което се случва на Гърция, участието на армията е неизбежно. Имаме готовност в рамките на няколко часа да изпратим 400 души, а в рамките на 12 часа - още 1000. Ние, като правителство, имаме ясната визия, че не трябва да допускаме нито един нелегален мигрант в страната", завърши Каракачанов.

преди дни премиерът Борисов заяви, че няма да допусне български войници да стрелят срещу бежанците, ако те навлязат от Турция.

"Не можем да гледаме със злорадство как жени и деца ги размятат по границите (...) Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център на сигурност, който всички ние да плащаме, който да е извън територията на Европа", подчерта премиерът. Няма да допусна някой ербап да използва войската за това, твърд бе той.

Турция е поела ангажимент да няма мигрантски натиск към България. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, след снощната среща с турския президент Ердоган.

"Неслучайно аз исках той да го каже и да се обърне към българските граждани, към българския народ, че ангажиментът за опазване на българо-турската сухопътна и морска граница е наш взаимен ангажимент", каза премиерът.

Борисов обяви още, че и днес продължава разговорите и срещите си по темата миграция обстановката в региона.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза от своя страна, че страната ни не трябва да допуска нито един нелегален мигрант на своя територия.

В коментар за мигрантския натиск на турско-гръцката граница, Каракачанов заяви:

"Нито сме правили "пролети" някъде в Близкия изток, нито сме влизали в териториите на чужди държави, нито сме длъжни да плащаме сметката на друг. Затова моето мнение е да си пазим границата, да използваме гранична полиция и ако се наложи армията, за да не допуснем това, което се случва в Гърция".

"Дали ценим свободата, си зависи от хората. Някои я ценят, а други смятат, че тя не е важна. Някак си приемаме този празник като една рутина. Може би част от нашите сънародници не се замислят, че този ден е завоюван с много кръв от хора, които са се борили за България. Би следвало да го ценим повече", каза министърът на отбраната, който поднесе цветя на Паметника на незнайния воин по случай празника 3-ти март.

"Трети март е символът на нашето Освобождение, защото това е първият договор, с който се оформя свободната българска държава. Ето това е нашият празник. Един идеал, около който трябва да се обединяваме. Смятам, че българската армия дава поводи за гордост, защото е модерно въоръжена и заплащането се увеличава", добави Каракачанов.

Няма сериозен мигрантски натиск по българските граници към момента.

 

От Гранична полиция обясниха, че има единични опити на малки групи да преминат границата ни с Турция и Гърция, но те се предотвратяват от силите на жандармерията.

 

Спокойна е обстановката и по морските ни граници в Черно море.