Министри определиха като неприемливо и недопустимо поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в предаването "Референдум" на БНТ вчера вечерта.

"Не съм гледал ефира, но за мен подобно поведение е неприемливо, заяви в отговор на въпрос министърът на финансите Владислав Горанов. Така че не мога да го похваля по някакъв начин или да стимулираме подобно поведение в ефир, на която и да е медия, още повече на национална медия. В края на краищата всеки носи отговорност за последствията и действията, които прави", отбеляза Горанов.

Не се обсъжда преразглеждане на коалиционното споразумение заради Волен Сидеров, отговори още Владислав Горанов. "Нищо не налага да дестабилизираме държавата", допълни финансовият министър.

В парламента "Атака" напусна коалицията "Обединени патриоти", но все още спазва споразумението с правителството.

Министър на туризма Николина Ангелкова също определи "подобно поведение" като недопустимо и недопустимо - "на когото и да е, независимо каква позиция и пост заема". Същевременно тя изтъкна, че отношенията в малката коалиция са си взаимоотношения между тях.

В предаването Волен Сидеров разгорещено атакува политици от ВМРО.

Съветът за електронни медии на свой ред определи като недопустимо случилото се снощи в ефира на предаването "Референдум". Регулаторът е изпратил запис от предаването в Централната избирателна комисия за преценка по компетентност.

Госпожа Чешмеджиева (водещият на предаването Добрина Чешмеджиева -б.р.) прояви висота. Тя направи всичко възможно да даде възможност на аудиторията да чуе гостите, каза членът на СЕМ София Владимирова. "За съжаление, това не можа да се случи. Няма как да не изразя подкрепата си към обществения доставчик. Неслучайно СЕМ преди всички избори прави призив за поведение морал и достойнство. Подкрепям БНТ. Не считам, че законът е бил нарушен. СЕМ ще излезе с позиция", отбеляза Владимирова, цитирана от БНТ.

Има ли право Кошлуков да забранява достъпа на Сидеров в БНТ

Сега действащият Закон за радиото и телевизията не предвижда забрана за участие на политици от парламентарни партии при деструктивно поведение, коментира пред програма "Хоризонт" на БНР депутатът от БСП и член на комисията по културата и медиите в Народното събрание Александър Симов. Той призна, че към момента никой не е наясно какво може да се предприеме по казуса.

"Чух директорът на БНТ Емил Кошлуков, който забранява на конкретния изпълнител на пърформанси да стъпва в БНТ, и това е действие, което към момента противоречи на съществуващото законодателство, тъй като по закон той няма право да отказва на парламентарно представените партии някаква изява", изтъкна Симов.

По-рано генералният директор на БНТ Емил Кошлуков разпореди Сидеров да не бъде допускан в БНТ. В отговор Сидеров се закани да заведе дела срещу ръководството на БНТ.

"При сега действащия закон, ако една медия откаже на политическа партия предвидената по закон изява, тя наистина може да подлежи на съдебни удари и влизаме в много странна ситуация. Една обществена медия е длъжна да прекрати подобно срамно поведение и същевременно ще се окаже юридически отговорна за това. Законът може би трябва да се промени и да се даде правото на обществените медии при такова деструктивно поведение да отказват участие, тъй като проблемът не е в тях", коментира Александър Симов. Той определи ситуацията в предаването на БНТ "Референдум" като прецедент.

Колегата му от медийната комисия Тома Биков от ГЕРБ обаче смята, че няма нужда от законодателни промени във връзка със случилото се в предаването "Референдум".

"Да правим цялостно законодателство, заради това, че веднъж нещо се е случило, за мен това би създало повече проблеми, отколкото да реши. В крайна сметка ние сме в предизборна кампания, нормално е в кампаниите, не само в България, навсякъде има такъв тип по-нестандартни играчи, които предприемат крайни действия, за да мобилизират определен тип избиратели", каза депутатът от ГЕРБ.