Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви за още по-строги мерки и "твърди действия" срещу футболното хулиганство.

Той определи изказването на президента Румен Радев по-рано днес, че футболът е огледало на държавата като "заяждане".

"Като беше правителството на Сергей Станишев, футболът ни по-хубав ли беше? А като беше на Орешарски правителството, по-хубав ли беше? Значи започнем ли да вкарваме в спорта политика и да се драпаме на тази основа, не е добре. Това, което озлобява и част от агитките, е, че отборите, които подкрепят, вижте, публиката става все по-малка и по-малка - не играят. Защо не се огледаме да видим някои от агитките не се ли занимават и с друга дейност, освен да подкрепят отборите, макар и по-грубо. Имам предвид разпространение на дрога, организиране на други неща", заяви Каракачанов.

Той подчерта, че нацистки или всякакви вандалски прояви, не само на мачове, но и на други публични изяви, могат само да бъдат осъждани. В отговор на въпрос за действията на полицията вицепремиерът Каракачанов посочи, че тя си е свършила работата, без да използва сила, което, по думите му, е похвално, защото "силови действия в агитката могат да предизвикат разбунване на цялата агитка - и този, който ги подкрепя, и този, който не ги подкрепя".

Попитан дали ще настоява за по-строги санкции срещу футболното хулиганство, Каракачанов заяви, че винаги е настоявал за такива, но спрямо всички нарушители, като визира и еколози, които затварят кръстовища и по думите му спират икономическото развитие на цели региони, като се аргументира, че и двете групи са нарушители на закона. Той обаче разграничи протестите на международните ни превозвачи, защото по думите му те са се борили за своя и на семействата си хляб и заяви, че като гражданин би подкрепил техния протест.

Междувременно от СДВР съобщиха, че четирима души остават в ареста за непристойни действия по време на футболната среща между националните отбори на България и Англия. През днешния ден продължава работата по установяване на други участници в инцидента. Събраните материали ще бъдат докладвани в прокуратурата.