"Не, не смятам, че това правителство не си върши работата, но е задължително да има диалог между институции, а не война. Войната не ражда нищо, освен омраза и разделение. Ако искаме да има нормален диалог, трябва да се търси някакъв компромис“. Това обяви в предаването "Лице в лице“ на bTV вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по повод своята позицията, разпространена по-рано от неговата партия - ВМРО, и в профила му във "Фейсбук“ - че ще се оттегли от властта, като гарант, стига да има помирение между президента и премиера и съставяне на експертен кабинет.

„Казах още на 6 септември, че е необходимо президент, премиер, институциите, парламентарно представените партии и ако щете дори представители на гражданското общество, което протестира, да седнат на една маса и най-накрая да начертаят пътя на България, а не да си играем на червени и сини, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби“, напомни Каракачанов.

По думите му 30-годишният модел на противопоставяне и омраза у нас ни е направил най-бедната държава в Европа и най-бързо изчезващата нация. 

Предложението за експертен кабинет той обясни така:

„Ако се седне на един диалог, със сигурност и двете страни ще трябва да направят компромис. Няма как едната от двете страни да очаква безусловна капитулация и унищожение на противника. Това просто е глупаво и не е полезно за държавата и гражданите. Трябва да има някакъв компромис. Големият дебат е дали да има експертно правителство, предсрочни или редовни избори. Ако се стигне до компромис, нормално е да се търси вариант, при който да се направи правителство, еднакво отдалечено от двата враждуващи лагера, да се намерят онези хора, които да бъдат гарант на спокойствието и гарант, че в България ще бъдат произведени нормални избори, каквито част от обществото се съмнява, че ще има“, уточни министърът.

Той отрече да си е променил позицията си за експертния кабинет заради отпадането на тази част от публикацията му. 

"Това е откровена спекулация, аз го диктувах на моя щаб по телефона, в единия от вариантите е въпрос на техническа грешка, не си оттеглям думата лесно, както е известно, търсят как да търсят под вола теле", категоричен бе Каракачанов. 

Запитан дали си отваря фронт с ГЕРБ, които едва ли са убедени, че трябва да има експертно правителство, вицепремиерът отрече с думите:

"От близо 3 месеца политиката се превърна във фронт - всеки срещу всеки. Не мисля, че съм открил някакъв фронт срещу някой".

На въпрос дали не търси колаборация с държавния глава той отвърна:

"Не съм разговарял с Радев много отдавна, най-вероятно съм разговарял с него последно на 1-ви септември във Военна академия и то не по политически въпроси. Така че няма никаква колаборация с никого. Той продължава да говори за безусловна капитулация, а ако имаше малко политически опит, нямаше да е така. Между другото бившият президент Георги Първанов много ясно му го каза: "Остави вратата отворена за преговори, за изход, защото, ако се опиташ да притиснеш някой до стената, няма как да постигнеш диалог". Не съм го казал аз".