Най-вероятно новото име на Македония ще е Илинденска Македония, съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Вчера след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София премиерът на Македония Зоран Заев обяви, че с гръцкия си колега Алексис Ципрас са стигнали до една опция за името на Република Македония, която ще бъде обсъдена в двете страни. Ако бъде одобрена, ще е я обявим, каза обаче само Заев.

"Илинденска Македония е това, което съм чул, но дали ще Вардарска, Северна, Източна или Илинденска, за България няма значение. Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята, да се фалшифицира и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония. На мен Илинденска ми звучи добре - Илинденското въстание е, както казват и чужди дипломати тогава, е едно българско въстание, ръководено от 48 офицери от българската армия, то част от общата ни история", коментира Каракачанов пред bTV.

Според него двете страни са стигнали "на една ръка разстояние" и е важно този изкуствен спор за името да приключи, защото спъва Македония за еврочленството.

"В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора", каза още министърът.

Той изтъкна, че на срещата за Западните Балкани "са се събрали несъбираеми неща" - косовски президент и сръбски президент, гръцки премиер и македонски премиер, които водят разговори помежду си.

"България е един от факторите за стабилност на Балканите", категоричен бе Каракачанов.

Затова той не прие критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод срещата:

"Разбрахте ли защо сме най-бедната и най-неавторитетната страна в Европа - като вица с дявола и казаните. За първи път в новата история на България се прави подобен форум на тема Западни балкани, тема, от която ни зависи бъдещето и сега само защото си лидер на опозицията не може да кажеш, че е било успех за държавата и интересите ни."

Според Каракачанов, когато БСП са били на власт, никога не са предприемали инициатива за доброто на България, и самите те (правителсвото на Пламен Орешарски) гласуваха санкциите за Русия, "а сега плачат".

По думите му БСП си приписва заслуга за закона за КЕВР, който е внесен от ВМРО и няма подписи на левицата под него.

Вицепремиерът изрази силното си възмущение от исканите от ЕС промени, засягащи българския транспортен бранш, заради които вчера превозвачи блокираха цялата страна.

"Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт - като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС, не ни прави мълчаливи папагали", категоричен бе Каракачанов.

По думите му трябва ясно и грубо да защитаваме интересите си.

"Ако превозвачи фалират и оставят десетки хиляди шофьори без работа, те ще бъдат наети от други фирми и ще плащат данъци в други държави. Още миналата година въпросът беше обсъждан с Макрон. Но когато си коректен те смятат за будала, а като се опъваш като Орбан май повече те уважават", подчерта министърът.

Според него е било важно, че Еманюел Макрон и Ангела Меркел са видели тировете по "Цариградско шосе" и са добили реална представа за проблема, а не просто статистика.

По повод решението на Светия синод български духовници да не участват в съвместно честване с македонската църква на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, Красимир Каракачанов посочи, че това е решение дошло от външни фактори и личностни конфликти.