Македония и Гърция са все по-близо до решение на спора за името на западната ни съседка. Пред журналисти в София премиерът на Македония Зоран Заев каза, че днес на среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас са стигнали до една опция за името на Република Македония, която ще бъде обсъдена в двете страни. Ако бъде одобрена, ще е я обявим, каза Заев, без да дава повече информация за предложението.

Разговорът между двамата премиери стана в рамките на Срещата на Върха на ЕС, която се провежда днес в София. Заев очаква спорът за името на Република Македония да се реши още до Срещата на Върха на ЕС през юни в Брюксел.

Заев каза, че на днешните си разговори с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, двамата са потвърдили прогреса в преговорите за името на страната ни.

Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за креативни решения, които от македонска страна са представили в последната фаза на преговорите, заяви Заев, цитиран от "Фокус".

"От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни", каза още премиерът Заев.

Гърция поставя като условие Скопие да приеме едно име за вътрешна и международна употреба.

Българският премиер Бойко Борисов изрази вчера надежда, че е възможно скоро да се реши спорът за името между Македония и Гърция, писа в. "Вечер", цитиран от БТА.

Изданието отбеляза, че Борисов е направил това изявление ден преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и разговорите между премиерите на Македония и Гърция.

"Това е ваша работа. Ние само се надяваме, не мислете, че ви даваме акъл", цитира вестникът думите на Борисов.