Икономическата криза заради коронавируса няма да се отрази на бюджета за модернизацията на българската армия. Към момента разчетите са да не бъдат пипани бюджетите за проектите, свързани с двата нови кораба, с модернизацията на танковете Т-72, планираните ремонти на някои от ракетните комплекси, всичко да се движи по график, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в местността "Костина" край тетевенското село Рибарица, предаде БТА.

По думите му забавянето се свежда в това, че два месеца и половина няма преговори с контрагентите по отношение на проектите, но това не било фатално.

На въпрос за намаляване на ставката на ДДС за някои сектори, той каза, че по този начин ще се облекчат хората от туристическия бранш, най-вече ресторантьорите, които през последните два месеца и половина понесоха големи загуби.

"Тази мярка е временна. Идеята е да се изсветли този бизнес. Ако това даде необходимия ефект, намалената ставка може да остане вечно, но в противен случай следващото правителство ще има основание да възстанови старата ставка. Всичко зависи от самия туристически бранш", посочи Каракачанов.

По думите му идеята е да се подпомогне този отрасъл в икономиката, който е в най-затруднено положение.

Снимка: БТА

Министърът на отбрана коментира още, че решаването на проблема с битовата престъпност трябва да стане държавна политика. Според него полицията си върши работата, но проблемът трябва да се реши фундаментално чрез реална интеграция на циганското население. По думите му - то не само да бъде възпитано, че освен права, има и задължения, но и да бъде накарано реално да ходи на училище, да получава нормално образование и лесно да си намира работа на пазара на труда. 

"Въпреки изхарчените милиарди левове за фиктивна интеграция, ефектът е обратен - нивото на неграмотност се увеличава, както и на престъпността в гетата. Политиците е крайно време да погледнат в очите проблема и да имат достатъчно кураж", заяви още Каракачанов пред медиите.

Снимка: БТА

В местността "Костина" министърът на отбраната връчи новите пагони на военнослужещи от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". За първи път от 2002 г. то отбеляза своя патронен празник. Тържеството, посветено на 144-ата годишнина от гибелта на Бенковски се състоя в местността, станала негово лобно място.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, когото прокуратурата разследва за присвояване на партийна субсидия, също участва в празника

Снимка: БТА