Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията. На него бе сформиран Централен изборен щаб и бяха уточнени критериите за номиниране на евродепутати. Партията потвърди, че ще се явява самостоятелно на вота, обяви Карадайъ.

Пълен провал е популистко-националистическото управление в страната, обяви ДПС в декларация. Основната отговорност носи ГЕРБ, констатира партията.

"Днес приехме декларация. Централният съвет на ДПС потвърждава своята категорична позиция че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност.

Промените в Изборния кодекс бяха сериозен политически тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, посочи лидерът на ДПС по повод спазването на правата и свободите на гражданите. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали", посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват.

"30 г. след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности - това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм", обясни той.

Карадайъ заяви, че отговорността за държавата изисква решителни действия в името на бъдещето. "Само с активното участие на всички граждани и на цялото общество можем да гарантираме мирното бъдеще и просперитета на България", посочи той.

Не очаквайте от нас закана, отговори лидерът на ДПС, попитан за това дали движението ще работи за предсрочни избори. Той даде да се разбере, че това не е стилът на партията му, а декларацията изразява загриженост за състоянието на страната.

По време на заседанието на ДПС участниците в него изразили големи тревоги от срастването на една партия с държавата, обобщи Карадайъ. "Има един обективен критерий за резултатите от управлението - това е продължаващата миграция от страната", добави и другата тревога на представителите на движението той.

Тези, които говорят за европейско развитие на страната, при този двоен аршин на поведение, не виждам как ще развиваме страната, коментира Карадайъ. Той не упрекна БСП за напускането на парламента, а го намери за легален политически инструмент.

Относно въпроса с парите, които левите ще получават докато не работят, което накара ГЕРБ да се замислят за санкции, лидерът на движението припомни, че през 2013 от управляващата партия не е споделяла това виждане. Карадайъ го нарече "конкретен пример за двойния стандарт на морала".

"На днешното заседание взехме няколко решения. Първото е сформиране на Централен изборен щаб на ДПС. Второто решение е в едноседмичен срок областните ни съвети да съставят областните изборни щабове и в двуседмичен срок общинските да съставят общинските изборни щабове. Третото е за приемане на критерии за номиниране на кандидати за членове на ЕП, издигнати от ДПС. Критериите са задълбочено познаване на европейските институции и политики, съпричастност към ценностите на либерализма, владеене на един от работните езици на ЕС, изграден авторитет, добри комуникационни способности и др.", заяви Карадайъ.

Той посочи, че на разширени заседания на областните съвети ще се номинират кандидатите и ще се предлагат на централния изборен щаб до края на март.

"Номинации могат да бъдат предложени от областните съвети на ДПС, Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията", обясни Карадайъ.

Председателят на ДПС заяви, че е взето решението партията да участва самостоятелно в евроизборите. "Централният съвет упълномощава председателя и Централното оперативно бюро да подредят листата от кандидатите", посочи Карадайъ. Той ще оглави предизборния щаб на партията, в който влизат представители на ЦОБ и младежката организация.

Приоритетите на ДПС за евроизборите ще бъдат - чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии, каза още лидерът на партията. И намекна, че програмата на движението и предизборното мото на партията ще бъдат формирани в тази посока. Партията не назова бройка депутати в ЕП, които очаква, защото това зависи от хората, които ще гласуват, поясни Карадайъ.

Не сме предлагали преференциалното гласуване да отпадне, а предложихме по-справедлив праг за преференциите,  каза председателят на ДПС. Карадайъ коментира, че преференциите не са отпаднали, за да бъдат върнати. "Не сме правили такова предложение, независимо, че имаме аргументи и в тази посока. Предложението ни беше да има по-справедлив праг за преференциите. Като се говори за преференции обикновено аргументът е да има мажоритарност на изборите. Сега има възможност и за мажоритарни кандидати - тези, които не искат да бъдат партийно обвързани, могат да се кандидатират като независими кандидати. Тези хора могат да бъдат избрани само, ако получат гласове, колкото е избирателната квота. Тогава стои алтернативният въпрос - каква е логиката тези, които влизат в партийни листи, да имат по-различен праг, за да влизат и да бъдат избирани", коментира той.

Председателят на ДПС посочи, че в дебата в Народното събрание не се е чуло искане за търсене на по-справедлив праг. "Ние не сме предложили преференциалното гласуване да отпадне, а предложихме по-справедлив праг за преференциите. Ние не сме партия на еднодневните решения. Някои партии имат етикета, откакто са се появили, че сутрин имат едно поведение, на обяд - второ, вечерта - трето. Ние не сме от този род партии, независимо какъв е партийният ефект, ние си следваме партийните решения. Ние сме последователна партия и си носим отговорностите. И в Народното събрание не сме имали проблем да отлъчваме хора, които са се шмугнали в партийната листа на база партийните решения и в един момент са решили да не ги спазват", заяви Карадайъ.