Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повежда евролистата на партията, следван от Делян Пеевски, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Това е решило на снощното си заседание Централното оперативно бюро, потвърдиха пред Dir.bg източници от Движението.

Карадайъ, Пеевски, Кючюк и Михайлова са получили най-много номинации сред структурите в страната. Вероятно Карадайъ ще е моторът на листата. Възможно е да отстъпи спечеления мандат на някого от следващите в списъка. Така според според социологическите проучвания до този момент в Брюксел би трябвало да отидат Делян Пеевски, Илхан Кючук и Искра Михайлова, тъй като измерванията на обществените нагласи дават на ДПС 3 от 17-те български мандата.

Изненада в листата е отсъствието на Филиз Хюсменова. Тя обаче сама си е направила отвод и е отказала да бъде номинирана. Хюсменова остава да работи за ДПС в България.

На 5-а позиция е родопчанката Атидже Али-Вели, която е заместник изпълнителен директор в Държавен фонд "Земеделие", с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони, пише 24Rodopi. От Смолянско е и 6-ата в списъка, родената в Мадан Севим Мусак, която работи в екипа на Групата на АЛДЕ в Европейския парламент. Седми е Станислав Анастасов, който през 2014 година бе избран за министър на околната среда и водите, след като Искра Михайлова стана евродепутат.

Осми е Сюлейман Сюлейман от Добрич. Следват Антоанета Асенова от Младежко ДПС и Гюлфие Арнаудова от село Абланица, община Хаджидимово.

Местата от 11-о до 17-о заемат Петър Чобанов (Ямбол), Сузан Мехмедова (Бургас), Синан Пехливанов (Велико Търново), Танер Кабилов (София), Синай Якуб (Хасково), Ертен Анисова (Варна), Цветан Енчев (София).

Предвид очакванията Карадайъ да се откаже от ЕП, прави впечатление липсата на втори представител на Кърджали. Предложението Карадайъ да е водач на евролистата е дошло от именно оттам. На свое заседание на 25 март областният съвет на ДПС в Кърджали в присъствието на кмета на града инж. Хасан Азис е предложил председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за водач на листата на партията на предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент. Тогава областната структура е заявила очакването си представител от региона да заеме позиция до 3-о място на база на представените становища от общинските съвети на ДПС, Младежко ДПС и Женските дружества. Ръководството на ДПС е приело, че Мустафа Карадайъ ще е представителят именно от Кърджалийския край.

Ето листата на ДПС за европейски избори 2019:

 1. Мустафа Карадайъ
 2. Делян Пеевски
 3. Илхан Кючюк
 4. Искра Михайлова
 5. Атидже Али - Вели
 6. Севим Мусак
 7. Станислав Анастасов
 8. Сюлейман Сюлейман
 9. Антоанета Асенова
 10. Гюлфие Арнаудова
 11. Петър Чобанов
 12. Сузан Мехмедова
 13. Синан Пехливанов
 14. Танер Кабилов
 15. Синай Якуб
 16. Ертен Анисова
 17. Цветан Енчев