Лидерът на ДПС Мустафа  Карадайъ заяви, че ДПС остава опозиция на оформилото се мнозинство в НС между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. И се мотивира - "ГЕРБ плюс Промяната е равно на Подмяната". Партията не приема идеята за ротация на шефовете на парламента на всеки три месеца.

"Виждаме, че се оформя мнозинство в НС. Затова пък от своя страна има мнозинство и опозиция. И при оформилото се мнозинство в НС ние от ДПС, тъй като не участваме в това мнозинство, съвсем естественото ни място е да сме опозиция", категоричен бе Карадайъ.

Той иронизира идеята за ротационен председател на парламента, както се договориха първите две политически сили.

"В Конституцията не е записано, но не пречи да запишем в правилника на НС - да има тримесечни председатели, тримесечен парламент, може да се запише и тридневни правителства да има. Въпрос на воля на това мнозинство, независимо какво пише в Конституцията", заяви лидерът на ДПС. Като припомни, че на първия ред на ПП седи човек, който вече документално е нарушавал Конституцията, визирайки Кирил Петков.

"Дотук чутото можем да го определим по тийнейджърски модел - ГЕРБ плюс Промяната е равно на Подмяната", заключи Карадайъ.

"Виждаме опита за подмяна. Днешното мнозинство е съвсем естествено, защото, ако погледнем, битието им е еднакво, един и същи създател ги създаде по един и същи модел - чрез лъжа, в нарушение на Конституцията и законите на страната. Рушенето на държавата и държавността върви с нарушаването на Конституцията и законите, което не го казваме ние, а го казва българският съд", каза още лидерът на ДПС.

Той отново мотивира защо ДПС не подкрепя ротацията - защото по правило най-голямата ПГ предлага шеф на Народното събрание. 

Според Карадайъ оформилото се мнозинство се очертава "да продължават да нарушават законите, да нарушат демокрацията, държавността и да послъгват. И всичко това зад мантрата върховенство на закона и промяна на модела. Целта е да продължават модела на създателя си и след три месеца да се приключи с държавността и държавата", разтълкува договарянето на ГЕРБ и ПП-ДБ лидерът на ДПС.

Снимка: Булфото

От ИТН застанаха на позицията на ДПС, но подкрепиха вота за Росен Желязков със същия аргумент - че най-голямата ПГ има правото, по традиция, да излъчи парламентарния председател.

"Ние не си връткаме на ротационен принцип мнението", подчерта той.

"Що се отнася до другите екстравагантни идеи, подкрепа не очаквайте от нас", каза Йорданов за ротацията на парламентарни председатели между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Аз съм наясно, че ПП не спазват Конституцията", каза той и също визира стоящия на първия ред Кирил Петков. "В конституционни врътки няма да участваме. Ротационно означава да има председател от всички парламентарни групи", категоричен беше Тошко Йорданов. И предупреди да не очакват парламентарна подкрепа от ИТН за ротацията.