Кандидатите за кмет на София Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП и ДБГ), архитект Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев (независим, "Спаси София") се включиха в предизвикателство на сдружение "Мостове" и националната гражданска инициатива "Системата ни убива всички" - да отидат на работа с инвалидна количка.

Действащият кмет и кандидат на ГЕРБ за четвърти мандат - Йорданка Фандъкова, не се включи в инициативата.

Тя се проведе от 16 часа днес пред Съдебната палата в София.

Идеята на организаторите беше кандидатите да управляват столицата да разберат лично какви са проблемите за трудноподвижните хора при движението в градска среда, в която навсякъде има високи бордюри, неравни тротоари и други препятствия.

Снимка: БТА

На мястото дойдоха хора с увреждания и техни близки, включително и участници в протестите под мотото "Системата ни убива".

"След като гледах един клип на бразилка, която беше поканила кандидат-кмет да се повози с нея на инвалидна количка, реших да предложа на един от кандидатите тук да се включи в тази кампания и той прие", заяви тази сутрин пред Нова телевизия Валентина Ташева от "Мостове".

По-късно още двама от кандидат-кметовете са се включили.

Снимка: БТА

"Миналата година заедно с една медия и организация на хората с увреждания направихме кампания за достъпност. Тогава успяхме по модела на европейските столици да бъде осигурена електрическа рампа за количка в метрото, ако човек с увреждания поиска такава. И се прави такава. Как човекът обаче стига до метрото...", заяви Манолова.

Снимка: БТА

Борис Бонев пък заяви, че в метрото е напълно възможно да се инсталират още асансьори, вместо общината да се оправдава с бюрократични проблеми. От "Мостове" обаче каза разказаха, че са говорили с производителите на асансьори, които са казали, че не е проблем да се инсталира всякакъв вид, но тъй като метрото е правено на етапи, различни фирми са участвали на различните станции и има несъвместимост на резервни части. Имало и административни проблеми.

Кандидатът на "Спаси София" се възмути и как здравният министър Кирил Ананиев паркира "Мерцедес"-а си точно в средата на площада пред ведомството, където постоянно минават стотици много граждани.

Борислав Игнатов не коментира, само изслуша проблемите на организаторите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"