Насред сезон не се действа така и никъде няма нормална държава, която да го прави, която да съсипва бизнес. В действията на Валери Симеонов разрушителното надделява, докато бизнесът има нужда от подкрепа и разбиране, казва социологът Кънчо Стойчев в интервю за "Гласове" по повод действията на Валери Симеонов, който иска да затваря клубове по морето. Според него не е нормална пряка публична конфронтация между министри - в случая между Валери Симеонов и Николина Ангелкова. Тя стои добре в общественото пространство и в професионалната общност и едва ли това ще я свали. Ангелкова защитава туризма - нали затова е назначена, казва още Кънчо Стойчев.

- Според едни Валери Симеонов е герой, защото иска да затвори клубове, а според други се намесва недопустимо в бизнеса и съсипва туристическия сезон? Какво мислите за това?

- Мисля и двете. Ред безспорно трябва да има. Но, за съжаление, в действията на Симеонов разрушителното надделява. Насред сезон не се действа така и никъде няма нормална държава, която да го прави, която да съсипва бизнеси. А колкото до регулацията и спазването й, то едва ли има спор. Въпросът е, че не се прави или пък се прави тогава и така, че се руши бизнесът, хлябът на хората. Нека мине сезонът, има време след това да се дискутира. Бизнесът има нужда от подкрепа и разбиране.

- Валери Симеонов тръгна на открита война срещу своята колежка в кабинета - Николина Ангелкова. Дори даде Министерството на туризма на прокурор. Тук вече Ви питам и като политически наблюдател - ще свърши ли тази битка с вземането на нечия глава или с криза в управляващата коалиция?

- Не е нормално пряка публична конфронтация между колеги, в случая - министри. Николина Ангелкова стои добре в общественото пространство и в професионалната общност и едва ли това ще я свали. Тя защитава туризма - нали затова е назначена. Колкото до законността - то има съответни органи, които следва да я следят и във всеки случай не личната атака от колега е меродавна.

- От друга страна, Симеонов се застъпи за подалата оставка зам.-министърка на социалните грижи Росица Димитрова, която пътува в бизнес-класа до Ню Йорк, докато майките на хора с увреждания протестираха пред парламента.

- Аз не виждам вина от страна на въпросната заместник-министър. Тя не е извършила нещо нередно, решението за командироването й при конкретните обстоятелства е взето от другиго. За мен уволнението й така, както бе представено, изглежда в крайна сметка като бумеранг по правителството. Рано или късно този бумеранг ще се върне на висока скорост. Друг е въпросът, че на вицепремиера Симеонов изобщо не му е работа да казва какво е работа на майките на деца с увреждания - те, като всеки данъкоплатец, са в правото си да питат как се харчат парите от хазната.

- Да се върнем на отношенията между бизнеса и държавата пак през конкретни примери от туризма - Слънчев бряг и Банско. Видяхме в какво българските бизнесмени превърнаха българското Черноморие. Изпъдиха българските туристи в Гърция. С бездействието на държавата. В този смисъл не са ли опасенията към разширяването на ски курорта в Банско основателни? Страховете, че с Пирин ще стане онова, което се случи с крайбрежието ни на Черно море.

- Да, по Черноморието се случиха безобразия и рано или късно, както в Коста дел Сол, багерите ще разчистват. Но с пистите на Пирин въпросът изобщо не стои така.

Еко-екстремизъм е тезата, че пистите пречат на природата. Няма проблем изсеченото да се компенсира дори двойно - ние и без това сме номер едно в ЕС по гори. Колкото до строителството, то и там решението е очевадно: строи се по-долу, извън парка, а достъпът се осигурява екологично чрез лифтове. Не един и два, а десетки и десетки. В Алпите са стотици и хиляди...

- На финала отново политически въпрос. Ще се сбъднат ли прогнозите за предсрочни избори след края на европредседателството ни според Вас?

- Не бих казал веднага след края. Но и не виждам условия за пълен мандат на настоящата конфигурация в парламента. Никой няма право да говори за каквито и да било успехи, докато продължаваме да сме последни в Европа. Ние не сме малка страна в ЕС - и по територия, и по население сме в средата. А копаем ли копаем дъното...

В миналото българите никога не сме били последни на континента. Далеч съм от мисълта, че едни самоцелни избори ще доведат до напредък. Но и не мога да приема, че имаме прекрасно управление, а пък продължаваме да се свличаме, да не догонваме, да опростяваме, да намаляваме, да оскотяваме, да безпътстваме и да сме в безвремие...

Вижте повече от интервюто в "Гласове".