Радикален спад сред гласовете за ПП-ДБ и съответно в броя на депутатите им отчете социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев в студиото на БНТ с уговорката, че коментира данни към 19:00 часа. "Ключовото е радикалният спад на депутатите от ПП-ДБ. Този спад от 20 депутатски места е страшно много", анализира той.

От 621 000 гласа на миналите избори сега за тях ще са гласували около 320 000 - 330 000 избиратели, каза социологът. "Това е загуба от над 200 хил. гласа, по-близо дори до 300 хил.", прогнозира той.

Социологът от "Галъп" отчете сериозен успех за "Има такъв народ", които показват значително нарастване и е налице ръст сред техния електорат. Около 20 000 - 30 000 души повече са гласували за партията на Слави Трифонов през 2024 г. По думите му най-малко се свиват гласовете на ГЕРБ, които ще имат около 600 хил. гласа.

Анализаторът не бърза да отписва от сметките за новото Народно събрание "Величие", които засега остават под прага. И това се обуславя от нискта избирателна активност, обясни той. По думите му цената на един мандат ще бъде около 80 хил. гласа заради ниската активност.

"Ако имахме висока избирателна активност, нямаше шанс да бъдат прескочени", каза той. Но тъй като тя е ниска, "напълно е възможно тази партия да отиде нагоре", анализира Кънчо Стойчев.

Анализаторът подчерта, че гласовете за тази формация изобщо не са концентрирани само във Варна, а са разположени равномерно в цялата страна. Имат стабилно национално присъствие, равно разпространено, обобщи за "Величие" социологът.

"Ако "Величие" влезе, ще е с 11 - 12 депутати", прогнозира той. Според социалога прочитът на резултатите е, че първа политическа сила са негласуващите българи, около 63%, втората политическа сила са ГЕРБ, а третата са гласовете за партиите под чертата.