След връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство "Има такъв народ" има на разположение 7 дни, в които да го изпълни. Най-късно до следващия петък кандидатът за министър-председател на ИТН трябва да предложи състав на Министерския съвет, съобщава bTV.

Президентът Румен Радев на свой ред ще предложи със свой указ на Народното събрание да одобри кандидата за премиер. А след това и структурата и състава на неговия кабинет.

Най-рано подобно гласуване може да се случи през следващата седмица, в сряда, когато депутатите имат пленарно заседание. Дотогава вероятно ще се провеждат разговори в търсене на парламентарна подкрепа.

"Има такъв народ" могат и да върнат мандата на президента, без да се стига до гласуване в зала. Тогава държавният глава ще възложи мисията по съставяне на кабинет на втората по численост парламентарна група - ГЕРБ.

Какви са вариантите за формиране на кабинет с мандата на ИТН?

Шарената конфигурация в парламента дава много варианти за формиране на кабинет с мандата на "Има такъв народ". На теория дори и 65 гласа на партията на Слави Трифонов стигат. Това може да стане, ако депутатите сведат кворума до минимума от 121 души в зала. Тогава 61 гласа са достатъчни за изискваното по Конституция обикновено мнозинство.

Ако след преговори обаче победителите в изборите се договорят и с "Демократична България", и с "Изправи се БГ!, Ние идваме!", то те ще съберат подкрепа от 112 гласа в пленарната зала - достатъчни и при по-висок, но не максимален кворум.

Ако в залата присъстват всички депутати - за абсолютно мнозинство от 121 гласа се иска активната подкрепа на още една парламентарна група "БСП за България", ДПС или ГЕРБ.

Депутатите на "Има такъв народ" плюс БСП и ДПС правят 130 гласа - също сигурно мнозинство.

Важно е да се подчертае и че след избора на кабинет с подписите на 48 депутати може да се поиска вот на недоверие.