Гласувах за промяната, за човека, който трябва да оглави България и за който, аз съм сигурен, че ще бъде най-правилният избор за България. Това каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, след като упражни правото си на глас в 133 СУ "А. С. Пушкин" в София, цитиран от БТА.

Петков заяви, че най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. "Това е ролята му и когато говорим за обединител, той трябва да обединява хората, които също слагат България над всичко", допълни Петков.

Относно преговорите за съставяне на правителство, Петков отбеляза, че "процесът се развива много добре".

Както е известно, победителят в изборите "Продължаваме Промяната" покани на преговори за съставяне на правителство БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Вече уточнихме, кои ще бъдат групите, които ще се срещнат другата седмица. Ще има осемнадесет екипа по всяка една от темите", посочи Петков, след което изрази надежда разговорите да бъдат диалогични по всяка тема.

Кирил Петков обясни, че първо ще бъдат разгледани общите идеи в стратегиите, след което ще бъдат обсъдени различията. "Ще видите, че цялата българска общественост ще може да има пълния достъп до информация - всичко ще бъде излъчено онлайн и се надявам, че тази прозрачност ще даде и допълнителна диалогичност на страните", каза той.

Темите, по които се обединяват с останалите партии, ще залегнат в бъдещата програма на следващото правителство, а тези, по които имат различия, ще бъдат обсъдени допълнително, разясни той.

"Хубавото е, че ще можем да минем толкова детайлно по всички тези теми, така че дори да отнеме малко повече време в началото, това ще даде възможност да нямаме конфликти след това", коментира Петков. По думите му именно този тип конструктивен диалог ще укрепи бъдещата коалиция.

На въпрос, чий е Крим, Петков каза: "По тези теми не искам изобщо да говоря в момента. Знам за какво ме питате. Аз вярвам, че България е активен и силен член на ЕС и нашата ориентация е натовска".

На въпрос, дали президентът, който ще спечели тази вечер, ще повлияе на бъдещото правителство, Петков отговори отрицателно за процеса на преговорите и утвърдително за пътя на България през следващите пет години.

 


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":