"Има такъв народ" ще подкрепи правителство с мандата на "Продължаваме промяната". Това заяви в интервю пред Петър Волгин по БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Според него, на България ѝ е необходим кабинет, който е различен от правителството, което управляваше дотук 12 години.

"Трябва да се премахне, да се тръгне в съвсем друга посока от това, което представляваше правителството на ГЕРБ и управлението, което ни се демонстрираше и на което бяхме подвластни 12 години", посочи Трифонов.

Лидерът на ИТН подчерта, че преговорите ще се случват "пред очите на хората".

"За за бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се с прави с кризите, които предстоят на всички ни - и енергийна, и здравна, и икономическа. ... Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен", категоричен бе Слави Трифонов.

Той каза още, че няма да приема всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство.

"Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис", обясни лидера на ИТН.

По думите на Трифонов в коалиционните преговори трябва ясно да се разпишат ангажиментите и компромисите, които поема всяка от партиите, която ще се включи в бъдещото правителство. Коментарът му за слабия резултат на ИТН на изборите за 47-о Народно събрание бе: "Една част от хората, които имаха надежда, че ще се състави правителство с наш мандат, бяха разочаровани и това вероятно са хората, които не са гласували за нас. Затова в момента сме длъжни да направим всичко възможно, за да има правителство, но не по някакви политически цели, аз съм практичен човек".

Той подчерта, че не се е включил в политиката, за да става политик, а за да свърши някаква работа, която да е от полза за всички.

Прогнозата на Слави Трифонов за съставяне на правителство с мандата на ПП е, че ще бъдат положени усилия, за да го има, но няма никаква гаранция дали ще се случи: "Правителството трябва да има подкрепа. ИТН ще постъпва спрямо това, което е практически необходимо, за да се случи това правителство. Тази подкрепа трябва да е от страна на всички политически партии, които участват и подкрепят това правителство. Няма какво да се правят на луди и да имат два типа интереси. Когато се създаде такъв тип коалиция, основният интерес трябва да бъде на по-голямото, за другото трябва да се правят компромиси. Ако "Демократична България" и БСП не са в състояние да правят такъв тип компромиси, то няма да се получи такава коалиция. ... Надявам се да бъдат мъдри".

ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":