Правителството отпусна 22 280 000 лв. на "Бул Био" за инвестиционните проекти, които разработва дружеството. Те включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

"Средствата ще отидат по тези направления в "Бул Био", за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света", отбеляза по време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията. Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти. Само за седмица те са 16 028.

 

"Това е един от рекордите, които постигаме, а това означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно", заяви здравният министър.

Той посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация срещу COVID-19 върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия. Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари 2021 г.

Ще се ваксинирам веднага щом ми дойде ред, след като бъдат ваксиниране хората, които работят на първа линия, включително и артистите в театрите, обяви по-късно премиерът Бойко Борисов при инспекция на фирмата "Бул Био". Пред колектива на фирмата Борисов лично съобщи за отпуснатите над 22 млн. лева за финансиране за различни проекти, по които работи "Бул Био".

Ваксините, които се произвеждат от "Бул Био" стигат до целия свят, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Това, което е много важно, че един от основните контрагенти на "Бул Био" е "Уницеф"", обясни здравният министър.

На таблет проф. Ангелов показа на премиера къде отиват произведените в "Бул Био" ваксини. Износът стига чак до Австралия.

"От БЦЖ ваксината са произведени 23 млн. дози, по целия свят се снабдяват с ваксината, за всички континенти", информира Борисов.

По време на срещата стана ясно, че още от лятото се работи активно и вече се полагат основите на нов склад на БулБИО, който да отговори на нуждите на дружеството при разширяване на производството му. На 1200 кв. метра ще бъдат разположени три помещения, включително хладилно, във връзка с производството и съхранението на ваксини.

"Да ви благодарим още веднъж, че разнасяте славата на България. Нашата държава е съучаствала за осем ваксини срещу COVID-19. Едно голямо благодаря и продължавайте така да разнасяте славата на България", обърна се към колектива на "Бул Био" премиерът Борисов.

"Голяма чест за нас е и да благодарим за това, което правите, защото големите болници имат много пациенти и са много доволни от това, което правите. Аз самият, щом ми дойде ред, ще се ваксинирам. Минават, артистите, които са по театрите. Има ли нужда, ваксинираха ли се, заставаме с колегите, ваксинираме се с колегите, за да се спасим от всички приказки", каза още Борисов.