Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес пакет от закони, които позволяват конституцията на Руската федерация да има върховенство пред международни договори и решения на междудържавни органи в случаи, когато те са в конфликт с руския основен закон, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кремъл обяви, че всички руски задължения по международни договори остават в сила и Москва остава изцяло ангажирана с международното право.

Поправките се отнасят до гражданския, гражданско-процесуалния, наказателно-процесуалния и админстративния кодекс, както и до 115 руски закони.

Новите закони обаче предизвикаха загриженост сред някои правозащитници в Русия. Всяка година стотици руснаци се обръщат към Европейския съд за човешките права в търсене на правосъдие, което според тях им е било отказано у дома.

Путин предложи тази реформа в обръщението си към сънародниците му през януари.

Тази промени са част от голям брой законови и конституционни поправки, одобрени тази година. Те включват и такава, която позволява на Путин да се кандидатира отново за президент още два пъти, след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.