Това пише днес "Сега", като се позовава на няколко ненаименувани източника.

Интригата дали ще има правителство в рамките на този парламент се разплете вчера с признанието на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, че не е възможно да намерят допирни точки, припомня всекидневникът.

Като обяснение бяха посочени "принципни различия по секторни политики", но без да се уточни за какво става въпрос.

Натежал е проблем с пенсиите, става ясно от публикацията. От ПФ се отказаха от минимална пенсия от 300 лв. и са били склонни на 200 лв. Освен това отстъпили увеличението да бъде от 1 януари 2018 г., въпреки че било постижимо да се отделят 220 млн. лева за това.

Идеята е била след подписване на коалиционно споразумение да се пристъпи и към индексиране на всички пенсии. Онзи ден обаче ГЕРБ настоял за 180 лв. минимална пенсия и никаква индексация.

В крайна сметка надделели "ястребите" от ГЕРБ, които поначало бяха против нов кабинет в този парламентарен мандат. Те втвърдили тона, веднага след като се разбра, че правителство е на път да се състави, и намерили благовиден предлог в пенсиите, за да провалят преговорите, отбелязва "Сега".

Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв., ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия. Това потвърди днес по bTV и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След като всички други различия са били изчистени, останало да се разберат с колко да се повиши минималната пенсия.

Основните противоречия между политическите сили от мнозинството бяха известни и преди.

Сред тях е желанието на ГЕРБ да се въведе чиста мажоритарна система, с което реформатори и националисти бяха категорично несъгласни.

Освен това искането на ПФ да се повиши минималната пенсия се сблъска с другите две политически сили. А реформаторите са неудовлетворени от блокирането на проекта за антикорупционен закон.

Вчера обаче политиците проявиха неохота да посочат препъникамъка пред съставянето на редовно правителство, а днес РБ връща мандата.